Cele mai putin sigure masini de pe piata sunt ca si vecinii. Sunt disponibile dar nu prea placute. Pretul de baza incepe de la 15,323$, insa nu creste mai mult de 19,555$. Cele mai putin sigure sase masini de pe piata provin de la companii pe care sursa Forbes nu prea comenteaza. Acesti fabricanti de automobile sunt Hyundai, Kia si Suzuki.

Anumite modele ale acestor marci, care nu acopera nici macar segmentul persoanelor care sunt in plina expansiune sociala, satisfac pe cei ce cauta chiripiruri. Insa aceste masini nu ofera siguranta de care au nevoie pasagerii, de aceea cei care cumpara astfel de vehicule nu-si acorda o sansa in ceea ce priveste siguranta personala.

Sedanurile Hyundai Elantra, Kia Optima si Suzuki Forenza au adus cele mai proaste rezultatele la testele facute de Agentia pentru Siguranta in caz de Accidente.

Din punct de vedere al sigurantei am consultat Departamentul de Siguranta in Trafic si va recomandam si dumneavoastra sa faceti la fel.

Lista celor mai nesigure masini puncteaza doua tendinte. In primul rand ele sunt ieftine.Jaguar X-Type de la Ford Motors, Infiniti G35 si modelul M de la Nissan Motors au primit un punctaj destul de mic la testele de siguranta insa nu atat de mic incat sa merite un loc in topul celor mai nesigure masini din lume.

Anumite modele de lux 2006 au deja sesizari in privinta sigurantei. De exemplu: SUV-ul Mercedes-Benz clasa M de la Daimler Chrysler a fost modificat datorita unor probleme la sistemul de directie . Nu am considerat ca o masina cu o singura problema de siguranta este nesigura, mai ales ca modelele 2006 prezinta multe probleme de siguranta.

O problema prezenta este lipsa airbag-urilor laterale. Aceste sunt optionale pentru marea majoritate a modelelor de pe piata. Insa Hyundai Elantra a reusit un punctaj mic in ciuda faptului ca are airbag-uri laterale ca optiune standard. Aspectele de siguranta sunt ca si aspectele luxului. Cu cat este mai mare bugetul, cu atat este mai mare siguranta.

Pentru a afla care sunt cele mai nesigure masini de pe piata si corelatia intre bugetul vehiculelor si nesiguranta cititi cele ce urmeaza.

Hyundai Elantra

Pret CIP: 13,675$

Hyundai se afla intr-o continua expansiune, castigand respect in fiecare an si cerand din ce in ce mai mult pentru masinile sale. Sedanul Elantra pare a fi o parte a succesului pe care il are Hyundai. Dar Elantra este nerafinata si nesigura iar dinamica condusului nu va va impresiona decat daca credeti ca orice masina este impresionanta.

Elantra ofera accesorii la un pret care este greu de invins, acesta este motivul pentru care Hyundai a vandut peste 100,000 unitati din acest model in America in primele trei trimestre ale anului 2005.

Kia Optima

Pret CIP: $16,785

Modelul are valori mici reziduale pentru motorul de 2.7 litri, atinge o economie mica de carburant ceea ce reprezinta un minus pentru o masina de familie.

Mazda6

Pret CIP: $19,555

Mazda 6 reprezinta cel mai rafinat model de pe lista. Modelele hatchback si wagon au un interior dragut si sunt si usor de condus. Presa din industria auto sprijina Mazda 6 pentru ca este joviala si placuta.

Nissan Sentra

Pret CIP: $13,680

Nissan Sentra este o masina care nu iese in evidenta, mica, un sedan nesigur cu putin sarm. Sentra reprezinta ceea ce conduci la scoala si nici decum la sevici sau daca vrei sa fi promovat.

Suzuki Forenza

Pret CIP: $13,699

Exista un motiv pentru care nu-i acordam Suzuki prea multa importanta. Compania vinde trei sedan care au aproape aceasi dimensiune si aproape acelasi pret: the Aerio ($13,999), Forenza ($13,699) si Reno ($13,199). Sloganul Suzuki este: "Sa le ai pe toate". Credeti-ne pe cuvant cand va spunem ca nu sunt atat de bune pe cat sunt de bune alte masini la acelasi pret.

Toyota Corolla

Pret CIP: $14,545

Am fost surprinsi sa gasim un punctaj atat de mic pentru Corolla, o masina pe care am crezut-o a fi una din cele mai sigure de pe piata. In primul rand, de la modelul 2004 punctajul la ciocnirile dorsale au scazut de la "acceptabil" la "mic" adica cu doua puncte. Cel mai important aspect este faptul ca modelul Corolla este pe lista masinilor testate fara airbag lateral.

Sursa: Forbes.com