Filmul difuzat de televiziunea de stat iordaniana dureaza trei minute. El debuteaza cu cateva secvente mute, in care apare o femeie purtand pe cap o broboada alba. Este imbracata cu o jacheta neagra.

Apoi, ea descheie jacheta si arata centura de explozivi de la brau si dispozitivul de detonare. Secventele au fost minutios pregatite, ele socand prin simplitatea lor. Femeia incepe sa vorbeasca. Are un accent irakian evident, foloseste un ton calm, fara inflexiuni.

Pare detasata total. "Ma numesc Sajida Mubarak Atrus Rishani, sunt nascuta in 1970, la Ramadi (oras aflat la 110 km vest de Bagdad, capitala provinciei sunnite irakiene Anbar).

In Irak ,am asteptat o masina care avea doua persoane la bord si am luat-o pe drumul spre Iordania. Sotul meu a organizat totul, eu nestiind nimic. Am intrat in Iordania odata cu sotul meu, la 5 noiembrie, aveam pasapoarte irakiene falsificate, pe care numele barbatului meu era Ali Hussein, iar al meu Sajida Abdel Kadu Latif. Am intrat prin punctul de trecere Karameh".

,In Iordania am inchiriat un apartament in vestul Ammanului, in cartierul Tlaa al-Ali".

(E vorba de un cartier burghez, in care nu inchiriaza oricine locuinte). ,El (sotul) avea doua centuri explozive. Si-a pus el una, mi-a dat-o mie pe cealalta si m-a invatat cum s-o folosesc (...) pentru a executa (operatiunea) in hotelurile din Iordania". ,Am luat un taxi... spre hotel (Radisson). Am intrat in hotel. (Sotul meu) s-a dus intr-un colt, iar eu in altul.

Acolo se celebra o casatorie, erau femei, barbati si copii. Sotul meu a explodat. Eu am incercat sa actionez detonatorul, dar n-a mers. Oamenii au inceput sa alerge si sa fuga din hotel.

Am fugit si eu cu ei", a povestit ea pe acelasi ton linistit, pe care nu l-a parasit in tot timpul marturiei care a adus multa usurare printre iordanieni, intrucat ea a dovedit ca nimeni dintre concetatenii lor n-a fost implicat in triplul atentat sinucigas de miercuri de la hotelurile Radisson, Grand Hyatt si Days Inn, soldat cu 57 de morti si 101 raniti grav.

Citeste articolul complet in Adevarul