Prezentand rezultatele unui studiu al companiei pe care o conduce, Andi Dumitrescu, directorul execuiv al GfK Romania, a incerat sa raspunda la intrebarea "Pentru ce fac romanii economii?" Romanii au reusit - se pare - sa depaseasca stadiul in care destinatia economiilor lor erau reparatiile casnice si imbunatatirea locuintei.

Din ce in ce mai mult, arata studiul GfK, romanii se gandesc la vacante. "E un prim pas imbucurator pentru dezvoltarea pietei bancare," spune Dumitrescu.

La captolul investitii, studiul arata ca romanii ar prefera sa isi bage banii in imobiliare, iar dintre titlurile financiare ei ar prefera actiunile. Pe de alta parte, directorul GfK arata ca ceea ce isi doresc romanii nu se suprapune intotdeauna pe realitate.

"Romanii intentioneaza sa economiseasca (in proportie de 22%), dar in realitate acest lucru nu se intampla, din cauza cresterii ratei de indatorare a populatiei", spune Dumitrescu. De asemenea, desi este clara preferinta pentru investitiile imobiliare, din studiu reiese ca acestea sunt cel mai putin accesibile romanilor.

Presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, a vorbit despre provocarile cu care se vor confrunta, in viziunea sa, bancile in 2006. Este vorba de resurse pentru banci, de cresterea creditului sanatos, diversificarea petei de capital din Romania si gestionarea adecvata a costurilor. La acest capitol, vorbitorul s-a referit i special la crearea unui personal mai eficient in banci.

"Creditul bancar reprezinta paradoxul economiei romanesti," crede Nicolae Danila, care se intreaba daca valoarea scazuta a creditarii se datoreaza prudentei bancilor sau potentialului scazut de absorbtie al pietei. In ciuda unei cresteri economice care se dovedeste sustenabila, creditele catre companii "nu se manifesta la nivelul adecvat".

Desi deplange scaderea creditelor 'corporate', presedintele Danila crede intr-o crestere calitativa a acestora.

"Avem un potential de crestere mai mare la retail, insa si aici avem restrictii, legate de veniturile populatiei, legate de restrictiile impuse de Banca Nationala, si de asemenea de cutuma bancara." La capitolul retail se inregistreaza si o crestere reala.

Punand peisajul bancar romanesc in contextul regional al candidatelor la aderarea europeana, presedintele executiv al BCR a enumerat domeniile in care Romania se afla pe ultimele locuri si a mentionat decalajul mare fata de noile aderate la 1 mai 2004 si fata de Croatia, o campioana a sectorului bancar mentionata de mai multi vorbitori.

Romania, cea mai mare tara din plutonul candidatelor "are nevoie sa-si imbunatateasca indicatorii".

"Vom avea o accentuare crescuta a concurentei interne", a spus Danila referindu-se la tendintele asteptate sa se manifeste in 2006. "Institutiile financiare internationale incep sa devina jucatori mult mai activi pe piata locala." O alta provocare pentru sistemul bancar romanesc o vor constitui fondurile europene de dupa 2007.

"Romania are cel mai mare potential de crestere" din intreaga regiune in ceea ce priveste sectorul bancar. De altel, acest punct de vedere a fost impartasit si de Steven van Groningen, CEO-ul Raiffeisen Bank Romania. El a vorbit despre un potential urias de crestere.

"Singurul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa crestem PIB-ul pe cap de locuitor de vreo trei ori", a spus, mai in gluma, mai in serios bancherul. Nu trebue uitata posibilitatea extinderii in regiune, si bancherii din Romania nu trebuie sa se multumeasca cu putin.

"Romania este singura tara care are o masa critica pentru extinderea in regiune, in sensul ca deja are peste 20 de milioane de clienti potentiali."

"Ca sa avem salariile din Europa ne trebuie si productivitatea din Europa", a mai spus van Groningen. Ca un exemplu de potential de crestere, acesta, ca si alti vorbitori in cadrul Forumului, a remarcat nivelul scazut al creditelor bancare existent in Romania.

Un aspect important si care dovedeste potentialul de crestere este interesul manifestat de bancile mari din straintatate pentru a investi in Romania. O alta oportuniate este reprezentata, in opinia presedintelui Raiffeisen, de fondurile europene care, printre altele, vor da posibilitatea patrunderii pe piata rurala, unde in acest moment nu exista prea multe produse bancare.

Eugen Radulescu, CEO-ul CEC, a vorbit si el despre potentialul de expansiune enorm al Romaniei. Dar, "pe toate grupele de indicatori, situatia tarii noastre este de departe cea mai slaba", a avertizat Radulescu. "La intermedierea financiara, Bulgaria ne-a luat-o cu mult inainte.

In ceea ce priveste creditul acordat populatiei, in Bulgaria se inregistreaza cifre de mai mult de doua ori mai mari decat in Romania", spune presedintele CEC. Acesta a mai lansat un ultim avertisment: "bancile mici vor supravietui inca o perioada", referindu-se la faptul ca acestea vor fi inghitite de marii jucatori.

In cadrul Forumului, numerosii specialisti invitati au mai dezbatut teme precum: Solutii de finantare prin piata de capital, Cum va arata piata financiar-bancara din Romania in 2006, Privatizari si fuziuni in sistemul bancar romanesc, Oportunitati pentru industriile conexe, Implementarea Acordului Basel II in Romania, incepand cu 2007, Serviciile financiare integrate: crearea unui ghiseu bancar unic.