Gigantul japonez Nissan analizeaza posibilitatea deschiderii propriului centru de productie in Rusia, informeaza agentia Ria Novosti. Actiunea celor de la Nissan are loc ca urmare a faptului ca cei doi mari competitori ai sai, Toyota si Mitsubishi Motors, si-au anuntat recent intentia de a intra pe piata din Rusia.

Potrivit agentiei de stiri Ria Novosti, care citeaza publicatia japoneza Nihon Keizai, Nissan analizeaza foarte serios posibilitatea deschiderii unui centru de productie in Rusia, actiune care face parte din strategia de dezvoltare pe termen lung a companiei adica expansiunea pe asa numitele piete BRIC (Brazilia, Rusia, India si China).

Pe de alta parte, Nissan a fost fortata si de concurenta, Toyota si Mitsubishi Motors anuntand recent aceleasi planuri de dezvoltare. Atfel Toyota Motor Corp. urmeaza sa-si deschida prorpiul centru de productie in afara orasului St. Petersburg, la sfarsitul anului 2007.

Potrivit publicatiei Nihon Keizai, Nissan ar putea sa-si construiasca propriul centru de productie dar ar putea intra si intr-un parteneriat de co-productie cu cei de la Renault de care ii leaga un parteneriat mai vechi.

Analistii considera ca Rusia a devenit un fel de magnet pentru marii giganti ai pietei de autoturisme. Ford Motor Co. opereaza pe piata din Rusia de mai bine de trei ani. In iulie 2002, compania si-a deschis propria fabrica in suburbiile orasului St. Petersburg, pentru a asambla modelul Focus, care a inregistrat un succes enorm pe piata din Rusia.

Nu in ultimul rand, in primavara acestui an, concernul americano-german DaimlerChrysler a negociat cu guvernul rus pentru construirea unei fabrici de productie a autoturismelor Mercedes, in orasul St. Petersburg.