Afaceristul ceh Frantisek Priplata, fugit din Romania dupa ce fusese condamnat la inchisoare pentru uciderea liderului sindicalist Virgil Sahleanu, a anuntat ca va actiona Romania in judecata la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

Conform cotidianului ceh Prague Monitor, Priplata acuza statul roman ca nu i-a permis sa se apere fata de acuzatiile aduse.

Priplata a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru instigare la asasinarea lui Virgil Sahleanu, liderul sindicatului Tepro Iasi. In luna iulie, Priplata a reusit sa fuga din Romania, ajungind in Cehia, unde cererea de extradare va fi judecata la sfirsitul acestui an.

Avocatul lui Priplata a declarat, pentru presa ceha, ca Romania a violat Conventia pentru Drepturile Omului in timpul procesului in care afaceristul ceh a fost condamnat la opt ani de inchisoare. Priplata a spus ca nu a avut un interpret in timpul procesului, iar tribunalul nu a chemat nici unul dintre martorii ceruti de ceh.

Frantisek Priplata a mai spus ca decizia tribunalului roman a fost influentata de interventii ale unor oameni politici.

In afara procesului pe care il va intenta Romaniei la CEDO, Priplata a declarat ca se va adresa Comisiei Europene, careia ii va cere sa amine aderarea tarii noastre la UE.