Joi, 3 noiembrie. 2005, la ora 13.00, a avut loc lansarea oficiala a portalului agricultura-ecologica.ro in cadrul expozitiei IndAgra 2005.

Chiar din primele zile s-au inregistrat 53 de utilizatori, in majoritate producatori romani, care beneficiaza de serviciile gratuite ale pietei online de produse agricole ecologice. Unii dintre acestia si-au gasit loc sa apara cu oferta nu numai pe site, ci si in standul agricultura-ecologica.ro. Domnul Nicolae Alexe, fermier din Stupina, jud.

Contanta, a expus in stand citeva mostre din recolta de produse ecologice, dar a publicat si pe site oferta sa. Atentia vizitatorilor expozitiei a fost retinuta in principal de coriandrul ecologic, de lintea galbena si verde dar si de schinduf, varza sau sofranel.

Daca in statele din occident aceste produse au preturi in medie cu 20% mai mari decit produsele agricole conventionale, in Romania lucrurile nu stau tocmai asa. Consultand agricultura-ecologica.ro, puteti intalni oferte uluitoare: pepene rosu produs in Romania – la pretul de 1,5 RON/kg (oferta valabila pina in 15 Dec 2005), sau miere ecologica din flori de munte – la pretul de 6,5 RON/kg.

Preturile relativ accesibile cu care aceste produse ecologice certificate ajung sa fie ofertate pe piata interna sint deplin justificate de costurile mici de productie (forta de munca ieftina) si fertilitatea naturala a solului foarte buna.

Acestea ar putea conduce in viitorul apropiat la o crestere majora a cererii interne de produse de acest fel si va contribui la succesul producatorilor romani certificati pe pietele externe.

Una dintre principalele facilitati pe care le ofera portalul gratuit agricultura-ecologica.ro este traducerea directa si instantanee a ofertelor de cumparare si de vinzare din limba romana in limba engleza, chiar din momentul publicarii lor, prin simpla utilizare a unor campuri predefinite.

Alte facilitati importante sint: conversia simultana si automata a preturilor in EUR, $ si RON; linku-uri utile dedicate agriculturii ecologice, Buletin Informativ periodic precum si acces la stiri din agricultura. Site-ul poate fi folosit ca lexicon roman-englez in sprijinul comunicarii de catre fermieri a ofertelor de produse agricole in 2 limbi simultan.

Echipa agricultura-ecologica.ro intentioneaza sa dezvolte aceasta parte adaugand liste de termeni pentru inca 5 limbi (olandeza, germana, franceza, italiana si spaniola).

Pentru organisme de certificare, inspectori si fermieri portalul ofera un sistem automat de management a informatiilor din ferma, accesibil de pe internet si care ajuta la evaluarea instantanee a neconformitatilor cu standardele. Acest sistem ofera posibilitatea realizarii de prognoze si sinteze privind productia agricola ecologica.

Intuitia de care au dat dovada constructorii portalului – prin dezvoltarea unei platforme online care leaga capacitatea romaneasca de productie cu cea de cumparare si consum de pe pietele europene a fost repede confirmata. Printre utilizatorii inregistrati in sectiunea "comercianti" se regasesc deja companii din Olanda, Italia si Marea Britanie.

Vizitatorii online provin din Romania, Statele Unite, Germania, Olanda, Marea Britanie, Italia, Franta, Spania, Austria, dar si din Japonia.