Reprezentantii companiilor de cablu anticipeaza o usoara crestere a pretului abonamentelor pentru serviciile pe care le furnizeaza. Intrarea Romtelecom pe piata serviciilor video a stirnit neliniste printre cablisti.

Intrarea Romtelecom pe piata serviciilor video nu i-a luat prin surprindere pe cablisti, care au spus insa ca acest lucru, precum si intrarea Electrica pe piata serviciilor de transmisii de date prin PLC, ar trebui sa se produca dupa reglementarea accesului la infrastructura.

„Problema este ca accesul la acesti stilpi sa se faca in aceleasi conditii de catre toti operatorii si la preturi justificate, pentru a nu ajunge sa platim niste costuri anormal de mari", a spus Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu.

Pe parcursul discutiei s-a facut de mai multe ori referire la anuntul Romtelecom, semn ca o concurenta cu aceasta companie ii ingrijoreaza pe furnizorii de televiziune prin cablu.

Indicele „drepturi de autor"

Abonamentul la cablul TV se va scumpi in perioada urmatoare, insa nu cu o suma semnificativa. Asa au lasat sa se inteleaga reprezentantii industriei, cu prilejul Conventiei Nationale de Comunicatii prin Cablu. Acest lucru va depinde insa si de modul in care se va rezolva litigiul cu organismele de gestiune colectiva, referitor la pretentiile pentru drepturile de autor.

Prin OUG 123/2005 s-au eliminat marjele procentuale, care se vor negocia cu OGC-urile. „Nu se introduce nici un mod real de negociere, ci o tirguiala. Procentul nu-l va plati industria de cablu, ci consumatorul", a spus Radu Petric, presedintele ACC.

Pina acum, valoarea achitata era de 2%, fiind posibil ca pretentiile OGC-urilor sa fie mai mari cu citeva procente, care se vor reflecta in pretul abonamentului.

TVA alunga clientii

O astfel de scumpire nu ar prea fi pe gustul operatorilor, care si asa se resimt de pe urma introducerii TVA, masura care a dus la scaderea numarului de clienti ai operatorilor cu 1-2%. „Compania noastra a pierdut 1-1,5% din baza de clienti, incepind cu luna iulie a acestui an, ca urmare a introducerii TVA de 19%.

Pentru a atenua acest efect, am marit reducerea pentru persoanele cu venituri mici, de la 20% la 30%", a declarat Richard Anderson.