Aceasta-i intrebarea zilei, dupa verdictul Curtii Constitutionale! Prin respingerea, ca neconstitutionale, a articolelor din Regulamentele celor doua camere ale Parlamentului, privitoare la mecanismul de schimbare din functie a Presedintilor Senatului si Camerei, s-a inchis definitiv un capitol. In Romania, s-a creat o situatie politica noua.

Din perspectiva PSD-ului, este o victorie importanta. Liderii partidului pot impartasi bucurosi, intre ei, vestea cea buna. Ofensiva politica "pe toate fronturile", la care au fost supusi, pornita imediat dupa anuntarea rezultatului alegerilor prezidentiale, si-a epuizat energia.

"Mareea orange", care ameninta sa mature din cale tot ce mai ramasese dintr-un PSD debusolat si sfisiat de bataliile interne pentru putere, s-a izbit de o stinca si, pentru prima oara, a dat inapoi.

Ba chiar mai mult, desi au raspuns atacului furibund al "trupelor orange" printr-o prea putin glorioasa "retragere in dezordine", deocamdata, liderii PSD-ului au aminat declansarea alegerilor anticipate si au marcat un punct in batalia pentru presedintia Senatului si a Camerei.

Pentru un partid in opozitie, care nu prea si-a facut timp sa-si exercite functiile sale de "opozitie", nu e putin lucru! Totusi, o privire mai atenta asupra noii situatii, arata ca PSD-ul este departe de a-si putea trece in palmares un "Stalingrad" propriu. Reorganizarea interna a PSD-ului a ramas la stadiul, deloc solid, al compromisului de circumstanta, la virf.

Conducerea este in continuare ezitanta si nu a intrat substantial in agenda guvernarii, pe care se presupune ca ar trebui sa o recreeze, din propuneri, analize critice si programe proprii, propuse electoratului si Parlamentului. Pe de alta parte, pierderile de substanta si imagine, ale partidului, vor continua.

Daca ofensiva politica asupra PSD s-ar putea sa mai scada, "cruciada anti-coruptie", celalalta flamura sub care se deruleaza o parte din batalia dintre putere si opozitie, ar putea da noi si spectaculoase victorii puterii. La stadiul la care se gaseste, atit la centru, cit si in teritoriu, PSD-ul este departe de a avea capacitatea unei masive contra-ofensive.

Nu are nici materialul, nici trupele pregatite si nici liderii care sa inspire coeziune si incredere.

De partea aliantei, Partidul Democrat este cel mai marcat de rezolutia Curtii Constitutionale. El a fost virful de lance si principalul sustinator al ideii ca tot ceea ce trebuie ca sa-i ridici pe Nastase si pe Vacaroiu din scaunele impunatoare ale presedintiei parlamentare este sa-ti folosesti majoritatea pentru a rescrie niste biete articole din niste amarite de regulamente.

Avansata gindire constitutionalista s-a dovedit un esec, cheltuind o groaza de energie si oferind adversarilor un timp important pentru mobilizare si raspuns. Daca este sa dam crezare sondajelor, pierderea reala de viteza a PD-ului este de fapt inexistenta.

Uraganul Basescu, care-i sufla in pinze, l-a transformat in citeva luni dintr-un partid electoral de 12-15% intr-unul al optiunilor electorale de 30-35%. Desigur, adunind mere cu pere ai o idee destul de imprecisa asupra rezultatului final, cu exceptia cazului cind el se exprima in "fructe".

Pentru PNL, recenta schimbare de peisaj politic aduce un scurt timp de respiro. Pe de o parte, infringerea simbolica a PD-ului mai redreseaza balanta de forte in cadrul aliantei. Pe de alta parte, deschide noi perspective PNL-ului in negocierile "pe sub masa", pe care le intretine cu PSD-ul.

S-ar putea sa fie, insa, doar "linistea dinaintea furtunii"! Soarta PNL-ului depinde, acum, de soarta cuplului Tariceanu-Patriciu.

Primul nu se simte deloc bine in sondaje, al doilea citusi de putin comod in chingile Parchetului, iar amindoi sint tinte preferate ale harpoanelor lansate cu dibacie de incercatul capitan de cursa lunga Basescu, plecat la vinatoare de balene, adica de "pesti mari"! Necesara ofranda pe farfuria de ospat a UE! E vorba de ospatul admiterii noastre, in ianuarie 2007!

Pozitia UDMR-ului iese slabita in noua configuratie politica. Nici unul dintre celelalte partide ale aliantei nu mai este dispus sa sacrifice ceva de dragul "Legii minoritatilor", de care UDMR si-a legat toate sperantele.

Formatiunea care se poate lauda ca nu a ratat nici o formula de guvernare din 1990 si pina azi, incaseaza atit apostrofarile tot mai apasate ale PSD-ului, care a gasit un bun prilej sa preia in beneficiu propriu o tema draga PRM-ului, cit si pe cele ale aliatilor de azi, care n-au chef sa-si mai puna pielea la saramura pentru un cistig care s-ar putea dovedi o uriasa pierdere, la viitoarele alegeri.

In sfirsit, partidul-fictiune, cum numea inspirat un comentator politic Partidul Conservator, reuseste o schimbare spectaculoasa de pozitie.

De la partidul pe care l-au hulit toti aliatii, fosti si prezenti, pe care l-au acuzat de tradare si imoralitate, dar de care s-au folosit atunci cind au avut nevoie, formatiunea politica a domnului Voiculescu a devenit pivotul in jurul caruia se invirte politica guvernarii.

PNL-ul n-are curaj sa se opuna pe fata legii minoritatilor; nu-i nimic, sare PC-ul si o face praf, certindu-se la cutite cu UDMR-ul aliat. Are nevoie PD-ul de alegeri anticipate, atunci are nevoie de PC si de voturile sale in Parlament.

Are nevoie PSD-ul sa tina in sah coalitia, iaca PC-ul bun la nevoie se cunoaste, el este cel care a tinut cu dintii de scaunele parlamentar-prezidentiale ale lui Nastase si Vacaroiu. Un adevarat Joly-joker!

Cine cistiga, deci? Aparent, fiecare cistiga ceva, pierde ceva. Ramine sa vedem care va fi valoarea operatiei pentru alegatori!