51 de jurnalisti din intreaga lume au fost ucisi de la inceputul acestui an, iar peste 500 au fost arestati, arata World Association of Newspapers in raportul sau anual cu privire la situatia libertatii presei pe mapamond. World Association of Newspapers, cu sediul la Paris, are drept scop apararea si promovarea libertatii presei in intreaga lume.

Asociatia reprezinta 18.000 de publicatii si regrupeaza 72 de asociatii nationale de presa, directori de ziare independente din 102 de tari, 11 agentii de presa si noua organizatii de presa regionale si internationale.

Asia, mai mult ca niciodata, este considerata zona cea mai riscanta. Cu China, alaturi de Coreea de Nord si Birmania ca exponenti de frunte ai represiunii mass-media. China detine cel mai mare numar de ziaristi aflati in inchisoare, dar si cele mai dure demersuri in persecutia mass-media.

Revenind in Europa si Asia Centrala, Uzbekistan si Turkmenistan sunt printre cele mai inospitaliere medii pentru presa.

In premiera pentru Romania, la data de 28 martie 2005, jurnalista Marie Jeanne Ion, cameramanul Sorin Miscoci si jurnalistul Ovidiu Ohanesian, impreuna cu ghidul Muhamad Munaf, sunt rapiti in Irak, in imprejurari controversate si conexe cu rapirea jurnalistei franceze Florence Aubenas.

Citeste articolul integral in Averea