Conform traditiei, Medicover si Synevo, doua companii private din Romania, au organizat la Crowne Plaza, in 11 si 12 noiembrie a.c, cel mai mare eveniment dedicat medicilor de familie - Simpozionul Zilele Medicale Medicover - Synevo, eveniment ajuns la a VII-a editie.

Manifestarea a adus in atentia comunitatii medicale ultimele noutati si tendinte atat din Romania prin prezentarile unor distinse personalitati cat si din lume prin invitatii speciali din Canada, Cehia si Polonia.

Dintre temele prezentate mentionam:

• In cadrul sesiunii in plen, Prof. Dr. Alexandru Oproiu a suscitat un interes deosebit cu lucrarea privind infectiile cu virusurile hepatice de tip B si C care, cronicizandu-se, duc in cele din urma la ciroza.

In cazul hepatitei virale de tip B, aproximativ 30-40% dintre cei afectati ajung la ciroza, iar cazul hepatitei virale de tip C procentul depaseste 40%. Mortalitatea prin ciroza hepatica este mare, boala generand complicatii grave.

• Prof. Dr. I. Nedelcu a vorbit despre Apa Echilibrata in Deuteriu (AED), care este un produs de noutate absoluta, obtinut printr-o sofisticata tehnologie de separare izotopica. AED este fabricata dupa un brevet romanesc, premiat cu Medalii si Diplome de Aur la cele mai prestigioase targuri internationale de inventica.

AED controleaza regenerarea tisulara, multiplicarea celulelor proliferative benigne si maligne dar si viteza de imbatranire tisulara si implicit cutanata. Un alt subiect de interes pe care l-a abordat Dl Prof. Dr. I.

Nedelcu a fost mezoterapia, o tehnica alopatica care aduce beneficii deosebite in tratamentul depozitelor aberante de grasimi si in terapia celulitei.

• Dr. Roxana Daront a vorbit despre abordarea strategica a hipertensiunii arteriale, principalul obiectiv al tratamentului antihipertensiv fiind acela de a obtine o reducere maxima a riscului global de morbiditate si mortalitate pe termen lung (Ghid ESH/ESC 2003).

Acest obiectiv poate fi atins daca tensiunea arteriala este redusa la valori "tinta" si daca sunt controlati factorii de risc reversibili (fumatul, dislipidemia, DZ).

Valorile "tinta" ale tensiunii arteriale stabilite in ultimii ani sunt bine precizate: <140/90 mmHg pentru majoritatea pacientilor hipertensivi, indiferent de varsta; <130/80 mmHg pentru hipertensivii diabetici sau cu boala renala cronica; 125/75 mmHg in caz de proteinurie>1g/24 de ore.

• Subiectul legat de diabetul zaharat a fost tratat sambata in cadrul sesiunii dedicate laboratorului de catre Treffor Higgins, Master of Clincal Chemistry – Dynacare Laboratory, Alberta, Canada. Au fost atinse aspecte legate de diagnosticul si monitorizarea diabetului zaharat conform celor mai noi recomandari ale institutiilor de specialitate nord-americane.

• Dr Vlasta Chýlková, Agilab Praga, a vorbit despre cooperarea dintre medicii clinicieni si laborator in Cehia pentru un management eficient al diferitelor afectiuni.

• Dr. Violeta Cristea, a vorbit despre bolile cu transmitere sexuala (BTS). Acestea constituie un grup de afectiuni de etiologie bacteriana, virala, fungica sau parazitara care se transmit preponderent prin contact sexual si ale caror manifestari apar mai ales la nivel ano-genital.

Infectia cu Chlamydia ocupa primul loc in top-ul BTS, fiind cea mai raspandita in randul persoanelor active sexual cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 ani.

• Prof. Dr. Astarastoae, secretar general al Colegiului Medicilor Romania, a abordat vineri, in cadrul unui workhop de 2 ore, subiectul necesitatii consimtamantului pacientului in ceea ce priveste manevrele medicale la care este supus de catre medicul sau curant.

Consimtamantul liber al pacientului este esential mai ales in chirurgie, transplant, obstetrica-ginecologie, si mai ales atunci cand normele, valorile si credintele pacientului pot intra in conflict cu practicile medicale.

• In sectiunea de workshop-uri a zilei de sambata, s-a discutat un subiect cu potential deosebit privind eficientizarea selectarii analizelor de laborator – Utilitatea folosirii algoritmilor in diagnosticul de laborator. Moderatorul worksopului va fi Trefor Higgins, Master of Clincal Chemistry – Dynacare Laboratory, Alberta, Canada.

Simpozionul a reunit peste 400 de medici din: centrele medicale Medicover, laboratoarele Synevo, reteaua publica de sanatate din Bucuresti, medici din reteaua nationala de cabinete particulare care colaboreaza cu Medicover si Synevo, precum si numeroase personalitati din domeniu.

In paralel cu acest simpozion au avut loc si prezentarile unor companii renumite de medicamente, aparatura de laborator si media de specialitate.

Printre partenerii din acest an s-au aflat: Astra Zeneca, Bayer, Boehringer Ingelheim, Glaxo Smithkline, Gedeon Richter, Laboratoarele Servier, Pfizer, Philips, Roche, Top Diagnostics, Diamedix, Novaintermed, Sodimed, British Medical Journal, Revista Farmacia Ta, Observatorul Medical, Medical Market, Netmedica etc.

Synevo este lider pe piata serviciilor medicale de laborator din Romania prin cele 8 laboratoare si cele 12 centre de recoltare. Pentru detalii vizitati www.synevo.ro.

Cei care doresc sa consulte din lucrarile prezentate in sectiunea dedicata serviciilor medicale de laborator sunt invitati sa acceseze http://www.synevo.ro/ro/simpozioane.html.

Informatii suplimentare despre eveniment puteti obtine contactand Departamentul de Marketing Synevo – Mihaela Barbu, Director Marketing, tel: 315 19 10, 0744 756 837, E-mail: mihaela.barbu@synevo.ro