Prima editie a concursului de debut pentru manuscrise non-fictiune (studii si eseuri in domeniul stiintelor socio-umane) organizat de Editura Polirom si-a desemnat cistigatorii. Premiul „Ioan Petru Culianu" (in valoare de 1.000 euro) a revenit in acest an Adelei Toplean pentru lucrarea intitulata „Pragul si neantul.

Incercari de circumscriere a mortii". Pe locurile urmatoare s-au clasat Gabriel Troc cu lucrarea „Postmodernismul in antropologia culturala" si Liviu Bordas cu „Iter in Indiam. Imagini si miraje indiene in drumul culturii romane spre Occident". Toate cele trei lucrari vor fi publicate de Polirom in primul semestru al anului 2006.

La concurs s-au primit 41 de manuscrise, pentru faza finala fiind selectate un numar de 14 lucrari. Juriul a fost alcatuit din Dan Petrescu, Liviu Antonesei, Tereza Culianu-Petrescu si Silviu Lupescu.

Adela-Emanuela Toplean (n. 1977) este absolventa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii de la Universitatea din Bucuresti. A fost cadru didactic asociat la FJSC, in prezent fiind cercetator-asistent si doctorand la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti.

A participat la programe de cercetare la Universitatea Sorbona si Lund Universitet (Departamentul de Psihologia Religiilor). A publicat diverse studii de antopologie si istorie a reprezentarii mortii.

Gabriel Troc (n. 1967, Ineu) a absolvit Facultatea de Filosofie a Universitatii „Babes-Bolyai" din Cluj. Este doctor in filosofie cu o lucrare de antropologie culturala (conducator Andrei Marga). A urmat diverse stagii de pregatire la Yale University, University of Sussex si Utrecht Universiteit.

In anul 2001 i s-a decernat Premiul Fundatiei Regina & Engelbert Stukenborg pentru cercetare stiintifica. In prezent este lector la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj.

Liviu Bordas (n. 1970, Zalau) a absolvit Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti. Este doctorand in filosofie si a participat la diverse programe bursiere la Institut für Indologie (Viena), Universitatea „Sapienza" Roma, Institutul Francez din Pondicherry (Departamentul de Indologie), Universitatea din Delhy, Universitatea din Heidelberg (Dep. de Indologie Clasica) s.a.

Cunoscator al limbilor sanskrita si pali, a efectuat stagii de cercetare in India si Pakistan. A fost cercetator la Institutul de Studii Orientale „Al. George" si este redactor-sef al revistei „Origini – Caiete silvane", in prezent fiind bursier national „Vasile Parvan" la Accademia di Roma. Publica in reviste culturale si de specialitate din tara si strainatate.