De pe bancile Camerei Deputatilor sau ale Senatului, fac politica partidului pe care au ales sa-l reprezinte, dar si pe cea a sindicatelor. Unii dintre ei se afla chiar in fruntea grevelor declansate in aceste zile. Si nu vad nici o incompatibilitate, sustinind ca adopta „o atitudine europeana".

Potrivit raportului din 2004 al „Coalitiei pentru un Parlament Curat", Ion Radoi se afla pe lista candidatilor care „nu intrunesc criteriile de integritate morala ale societatii civile". Asta pentru ca firma Sindomet Servcom SRL, al carei actionar majoritar este USLM, condusa de senatorul PSD, a incheiat contracte dezavantajoase cu METROREX.

In declaratia de avere a senatorului Radoi apar doua case de vacanta, un apartament in Bucuresti, patru terenuri agricole, forestiere, dar si intravilane. Senatorul are si doua masini Audi dobindite in 1999 si in 2004, dar si ceasuri in valoare de 12.000 de euro.

Pavel Todoran, sindicalistul de partid

Fostul presedinte al CNSLR Fratia si al Federatiei Energetice, Pavel Todoran, deputat PSD inca din 1990, a avut functii de conducere in patru sindicate.

Actualmente, este in acelasi timp si copresedintele Federatiei Termoelectrica, functie detinuta din 1998. Din 1990, cind a intrat in PSD, Todoran a avut o singura initiativa legislativa, legata de modificarea legii educatiei fizice si sportului, a luat o singura data cuvintul in plen si a participat la patru motiuni.

In declaratia sa de avere, deputatul PSD a trecut doua terenuri, unul agricol si unul intravilan, doua apartamente, doua masini.

Plasamentele la diferite firme insumeaza aproape un miliard de lei, iar valoarea imprumuturilor acordate catre doua firme trece de doua miliarde de lei.

Ion Giurescu a ajuns in Paradisul Verde

Ion Giurescu a fost si el unul dintre liderii sindicali postdecembristi importanti, fiind presedintele Confederatiei Sindicale CERES. La un an dupa ce a parasit aceasta functie, a ajuns demnitar. „La vremea respectiva eram singurul care se pricepea mai bine la dialogul cu sindicatele. Acum am sustinut Codul Muncii in varianta propusa de sindicate", isi aminteste deputatul PSD.

In prezent, el are un teren intravilan in cartierul Paradisul Verde, un apartament in Bucuresti si un depozit de 96 de mii de euro. „In 1992 nu se putea face avere ca lider de sindicat. Banii i-am facut dupa ce am devenit demnitar", argumenteaza Giurescu.

De la Posta la deputatie

Olguta Cocrea este presedintele Sindicatului Posta Romana din judetul Bacau. Este deputat independent, desi a intrat in Parlament pe listele PRM. Nu este singura sindicalista de la posta ajunsa in Parlament. Il are alaturi pe colegul sau, Costel Ovidenie, fost presedinte al sindicatelor de la Posta Romana. Olguta Cocrea nu vede nimic rau in faptul ca e si sindicalist, si parlamentar.

„Nu exista nici o diferenta intre Parlament si sindicate. Parlamentul e pentru oameni, iar sindicatul reprezinta oamenii", spune Cocrea. In declaratia de avere, deputatul sindicalist are trecute doua autoturisme, un apartament, doua cladiri cu destinatie comerciala si un teren intravilan.

„Este o atitudine europeana"

Tot pe listele PRM au devenit deputati Mircea Giurgiu si Dan Mocanescu. Odata cu intrarea sa in Parlament, Giurgiu s-a suspendat din functia de presedinte al BNS, filiala Cluj. „Eu am transpus problemele lor (ale sindicatelor, n.r.) in Parlament, pentru rezolvarea lor legala", spune Giurgiu.

Spre deosebire de el, Dan Mocanescu, si el fost lider sindical, nu vede o problema in dubla postura de sindicalist si parlamentar. „Nu pot sa condamn ideea ca un senator negociaza cu guvernul in numele sindicatelor de la Metrou. Este o atitudine europeana" , argumenteaza Mocanescu pozitia sindicalistilor din Parlament.

La capitoul avere, in dreptul lui Mocanescu figureaza ca a cumparat un apartament in Bucuresti, si are o masina din 1994.

Sindicalisti sau parlamentari

PNL vrea sa introduca in legea privind conflictul de interese o prevedere care sa le interzica liderilor sindicali sa mai fie si parlamentari, a anuntat ieri vicepresedintele PNL Puiu Hasotti. Atit Hasotti, cit si Calin Popescu Tariceanu l-au dat ca exemplu pe Ion Radoi, lider al sindicatului de la Metrou si senator PSD.

„Unii membri ai partidului se gindesc foarte serios sa introduca modificarile legislative necesare pentru a elimina astfel de incompatibilitati cind unii lideri de sindicat sint si membri ai parlamentului", a declarat Tariceanu. Hasotti a acuzat deschis PSD „de implicare directa in aceste miscari". De altfel, Tariceanu a dat de inteles ca si greva profesorilor este una politica.

„In contextul in care guvernul a facut maximul posibil pentru acordarea cresterilor salariale in invatamint, inclusiv plata unor restante din perioada 2001-2004, sigur, e foarte greu de inteles care sint motivele reale pentru care greva continua", a declarat premierul marti seara. (L.C.)

Oana Craciun, Razvan Mihai Vintilescu