Nicaieri, pe o intindere de cateva sute de metri, nu intalnesti ca aici, intre Cetatea Severinului si Piciorul Podului lui Traian, atatea vestigii ale trecutului. Strabatuta insa la pas, zona ti senfatiseaza jalnic, semn ca inca mai suferim de doua mari neajunsuri: neglijenta si dispretul.

Bisericuta medievala ce se numea Sfanta Cruce zace acoperita de prin 1983 de gunoaiele ignorantilor si de pamantul adus ca umplutura pentru a consolida malul pe care au fost ridicate atunci unele depozite ale unor societati comerciale.

Dupa 1900 de ani de la construirea sa, ceea ce a mai ramas din Podul lui Apollodor din Damasc si n-a fost macinat de timp de-a lungul mileniilor a suferit in ultimele trei decenii o degradare galopanta. Adica ceea ce n-a reusit timpul sa distruga in totalitate din opera sacra a stramosilor, desavarsesc acum urmasii...

Curtea Muzeului Regiunii "Portile de Fier" e inchisa numai cu numele pentru ca pe latura ei de rasarit a disparut gardul si s-au extins gospodariile vecinilor, iar pe cea de nord s-au deschis unele porti de catre localnici prin care isi arunca gunoaiele chiar pe ruinele napadite de balarii.