Intre paginile dosarului denumit de "Averea" "Spaga in MAI" se contureaza filmul unuia dintre cele mai cutremuratoare cazuri de coruptie din interiorul Ministerului Internelor. "Averea" reconstituie azi, pas cu pas, in exclusivitate, culisele acestui scandal, care se leaga de numele unor inalti ofiteri, extrem de cunoscuti.

Reporterii nostri au deslusit itele zguduitorului scandal care mijeste la varful Internelor.

Surse judiciare sustin ca in data de 6 octombrie 2005, agentul Ioan Ciubotaru din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenta Persoanelor Neamt s-a prezentat la Bucuresti in biroul comisarului sef Silviu Luncasu (seful Institutului National de Evidenta Persoanelor) cu solicitarea de a-i aproba transferul la Serviciul Judetean Pasapoarte.

Intrucat raportul lui Ciubotaru nu era aprobat de Consiliul Local - asa cum impun dispozitiile legale in vigoare - Luncasu s-a vazut obligat sa-l trimita la Neamt pentru analiza si aprobarile necesare. Nu a trecut mult si subofiterul a revenit cu raportul vizat chiar de catre primarul PNL Gheorghe Stefan, zis "Pinalti", motiv pentru care Luncasu a dispus transferul.

In data de 13-14 octombrie, Ciubotaru s-a prezentat in audienta la chestorul Lazar Carjan, seful Directiei Pasapoarte, insotit de Mircea Chelaru jr. (fiul generalului Mircea Chelaru, fostul sef al Statului Major al al Armatei, sub mandatul lui Emil Constantinescu). Generalul Carjan a aprobat cererea lui Ciubotaru.

Agentul, bucuros ca si-a rezolvat problemele, a alergat intr-un suflet la Neamt pentru a-si lua postul in primire. Aici, surpriza! Posturile vacante de la Serviciul Pasapoarte erau insa blocate, fiind scoase la concurs.

Potrivit unor surse confidentiale, atat chestorul Carjan - care semnase transferul - cat si agentul Ciubotaru cunosteau starea de fapt, motiv pentru care banii invartiti in aceasta afacere ar fi avut drept scop mutarea subofiterului inainte concursului in asa fel incat acesta sa nu fie supus probelor de examen.

Istoria relatiilor dintre Chelaru si Ciubotaru se rezuma la un anume Dumitru Scutaru - co-inculpat in cauza si arestat preventiv pentru 29 de zile. Tatal lui Mircea Nicolae Preda Chelaru, gen.

Mircea Chelaru, ne-a declarat ieri de pe patul de spital, acolo unde a fost internat in urma vestii arestarii fiului sau: "Baiatul meu l-a cunoscut pe Scutaru cu ceva vreme in urma, dupa ce sotia acestuia, Aurelia, ziarista la Iasi, l-a ajutat sa publice poeziile in gazeta la care aceasta lucreaza. A publicat de fapt o repriza de versuri".

Publicarea gratuita a versurilor, l-ar fi legat pe Chelaru jr. de familia Scutaru, in asa fel, incat acesta sa devina "sensibil" la doleantele acestora.

Citeste articolul integral in Averea

Andrei Dumitrescu, Adrian Artene