Romania a preluat ieri presedintia Comitetului de Ministri (CM) al Consiliului Europei pentru urmatoarele sase luni (noiembrie 2005- mai 2006).

Mihai Razvan Ungureanu, ministrul roman de externe, participa, la Strasbourg, la cea de-a 115-a sesiune a Comitetului de Ministri, consacrata evaluarii aplicarii documentelor adoptate de Summitul de la Varsovia din mai 2005.

La finalul sesiunii, Portugalia va preda presedintia CM reprezentantului roman. Comitetul Ministrilor reprezinta organismul decizional al Consiliului Europei si este compus din ministrii afacerilor externe ai tuturor tarilor membre.

Romania va continua eforturile presedintiilor anterioare, in particular Portugalia si Polonia, si va coopera cu viitoarea presedintie a Federatiei Ruse, in vederea garantarii unei continuitati in activitatea Consiliului Europei.

Printre prioritatile mandatului romanesc se inscriu promovarea standardelor democratiei si ale bunei guvernari, precum si consolidarea protectiei drepturilor omului in Europa.

Adesea confundat cu una dintre institutiile Uniunii Europene, Consiliul Europei este cea mai veche constructie politica europeana aparuta dupa cel de-al doilea razboi mondial, in 1949. In momentul de fata 46 de state sunt membre ale Consiliului Europei, Romania aderand la aceasta institutie in 1993.

Sediul Consiliului Europei este Palatul Europei din Strasbourg