"Ma gandesc sa-mi cumpar o masina cu motor hibrid". Acest lucru se spune foarte des in ultima perioada in Occident. Din pacate, clientii care opteaza pentru aceste automobile nu prea au de unde sa aleaga deocamdata. Acum piata este destul de saraca insa, in perioada ce va urma, se va putea observa o explozie in ceea ce priveste vehiculele cu motor hibrid.

Companiile care vand deja masini cu motoare hibrid planuiesc sa ofere mult mai mult. Fabricantul Toyota Motor, care vinde hibrizii Prius sedan, Highlander si Lexus RX 400h planuiesc sa introduca pe piata, anul viitor hibridul modelului cel mai bine vandut: Carmy sedan. La mijlocul anului 2006 va intra in productie si Lexus GS cu motor hibrid.

In America motoarele hibrid sunt la mare cautare. De aceea, presedintele Ford Motor a declarat ca doreste sa produca pana la 250.000 de astfel de motoare pana in 2010. Jumatate din modelele Ford, precum si subsidiarii acestuia Lincon si Mercury vor fi echipati cu motoare hibrid.

Intr-o zi optiunea cu motor hibrid va fi disponibila pentru fiecare model al fiecarui brand. Toyota, remarcand popularitatea Prius, si-a impus o tinta de vanzare de un milion de astfel de modele echipate cu motor hibrid pentru urmatoarea decada. Acum, Toyota lucreaza la cele 10 modele cu motor hibrid.

Actionarii din industria automobilelor remarca faptul ca nu toti fabricantii de automobile sunt entuziasmati de fabricarea acestor masini cu motoare hibride. Presedintele Nissan Motor a declarat ca hibrizii sunt o afacere proasta, lipsita de tehnologie, care urmeaza a aduce mai putin de 1% din vanzarile globale.

Mai exista insa inca o problema. Listele de asteptare pentru modelele cu motor hibrid sunt o corvoada. Anumiti clienti au asteptat luni intregi pentru a-si primi masina. A intrebat pe purtatorul de cuvant Toyota care este timpul mediu pentru un Prius. Raspunsul a fost:"Nu stim exact, depinde de situatie".

Clientii ar putea ramane surprinsi ca, desi economisesc carburantm, sunt mai scumpe de achizitionat si intretinut decat masinile compacte pe carburant. Acest lucru se intampla pentru ca aceste modele cu motor hibrid aduc cu sine un pret premium. De exemplu : Ford Escape cu motor hibrid costa 27,400$ cu 37% mai mult decat modelul normal.

Hibrizii din galeria foto au obtinut rezultate bune la testele EuroNCAP precum si un consum avantajos, iar in unele cazuri preturi de achizitie avantajoase. Potentialii cumparatori pot considera urmatoarele modele un punct de incepere.

  • Chevrolet Silverado Hybrid
    Pret CIP: $30,535
    Pentru 2006, General Motors va construi 3000 de unitati hibride de Chevrolet Silverado si GMC Sierra. Aceste doua modele sunt cele mai eficiente pick-up-uri de pe piata din punct de vedere al consumului.

  • Ford Escape Hybrid
    Pret CIP: $27,400
    Hibridul Ford Escape nu are lista de asteptare, insa purtatorul de cuvant al companiei a declarat ca mai sunt foarte putine unitati pe stoc pentru fiecare dealer. In 2006 Ford va construi 25,000 de modele hibride Escape.

  • GMC Sierra Hybrid
    Pret CIP: N/A
    Hibridul Sierra reprezinta un partener de companie pentru hibridul Chevrolet Silverado.

  • Honda Accord Hybrid
    Pret CIP: $30,140
    Hibridul Honda Accord este unul dintre cele mai impresionante hibride. Este un hibrid domol care nu poate merge doar pe motorul electric. Ford sustine ca acest model are un numar scazut de emisii de noxe.

  • Honda Civic Hybrid
    Pret CIP: $21,850
    Spre deosebire de Accord, hibridul Civic care va iesi spre vanzare pe 19 octombrie este mult mai puternic. Honda se asteapta sa construiasca 28,000 de modele pe motor hibrid in 2006.

  • Honda Insight Hybrid
    Pret CIP: $19,330
    Hibridul Honda Insight ofera o economie la consumul de carburant impresionta. In Statele Unite Honda vinde 600 unitati din modelul Insight in fiecare an.

  • Lexus RX 400h
    Pret CIP: $49,185
    Hibridul Lexus RX 400h SUV a fost conceput pentru clasa de lux si nu are nici un competitor. Modelul RX 400h poate fi cel mai atractiv hibrid de pana acum. Modelul Rx 330 din care deriva este cel mai popular SUV de pe piata.

  • Mercury Mariner Hybrid
    Pret CIP: $29,840
    Productia hibridului Mercury Mariner a inceput acum o luna. Pana in luna mai a anului urmator, Mercury va construi 3,500 de hibride Mariner. Cererea acestui model a ajuns la 4000, mai mult de jumatate din comenzi venind de pe Internet. Campania online este atractiva deoarece fiecare cumparator primeste un consultant personal.

  • Toyota Highlander Hybrid
    Pret CIP: $33,595
    "Va este frica de lista de asteptare pentru Toyota Prius?" Incercati alte modele hibride de la Toyota, SUV-urile sunt disponibile; a declarat purtatorul de cuvant Toyota. Toyota planuieste sa produca 24,000 de unitati hibride Highlander in fiecare an.

  • Toyota Prius
    Pret CIP: $21,415
    Prius este una dintre cele mai populare masini de pe piata. Pentru 2006, Toyota planuieste Sa construiasca 100,000 de modele pentru Statele Unite.