Agentia Spatiala Europeana (ESA) va prezenta proiectul finantat de Comisia Europeana intitulat SURE (Statia Spatiala Internationala: o infrastructura de cercetare unica), o initiativa care deschide posibilitati extraordinare de cercetare in spatiu pentru toate statele membre ale ESA si UE, precum si pentru Romania si Bulgaria.

Obiectivul proiectului SURE, care se va desfasura pe o perioada de 4 ani, este de a oferi comunitatilor stiintifice si industriale din Europa acces la mediul de cercetare unic al Statiei Spatiale Internationale.

Dincolo de limitele atmosferei, ignorand forta gravitationala, statia spatiala reprezinta o infrastructura aparte ce face posibila cercetarea in conditii de imponderabilitate, conditii imposibil de realizat la sol, precum si elaborarea si testarea produselor noi si a tehnologiilor inovatoare.

De la stiintele vietii si fizica la sanatate si nutritie, facilitatile si resursele disponibile la bordul statiei nu ofera doar oamenilor de stiinta posibilitatea de a intreprinde cercetari inovatoare, ci ofera si companiilor sansa de a-si creste avantajul competitiv folosind mediul spatial ca platforma pentru cercetare si dezvoltare aplicata sau pentru demonstratii tehnologice.

Datorita colaborarii cu Comisia Europeana, proiectul SURE va permite agentiei ESA largirea accesului la statie pentru o comunitate internationala mai mare, dand prioritate oamenilor de stiinta si intreprinderilor mici si mijlocii (SMEs) din noile state membre ale UE (EU10), precum si din Romania si Bulgaria.

Articolul complet in EurActiv.ro