Producatorii agricoli primesc bani mai multi decat pana acum de la Guvern pentru achizitionarea de tractoare, potrivit unei hotarari de joi a executivului. Astfel, fondurile destinate programului privind sprijinirea producatorilor agricoli au fost suplimentate cu 150 miliarde lei vechi.

Aceasta este una dintre incercarile autoritatilor de a pune capat protestelor salariatilor de la Tractorul Brasov.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat, insa ca intreprinderea Tractorul Brasov nu primeste prin aceasta suplimentarea acordata pentru sprijinirea fermierilor la achizitionarea de masini agricole, combine, tractoare un ajutor de stat.

Producatorii agricoli primesc o alocatie echivalenta cu 45% din pretul utilajelor, cumparatorul urmand sa achite restul de 55% din pret. Beneficiarii sunt producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care nu acceseaza programe similare cu finantare externa.

Nu pot beneficia de acest sprijin persoanele care au datorii restante la stat, care au furnizat autoritatilor date false sau incomplete, precum si societatile comerciale in curs de privatizare ori in lichidare judiciara sau administrativa.

Suma alocata, prin decizia de joi a Guvernului, se adauga fondurilor in valoare de 350 miliarde lei vechi directionate pentru sustinerea Programului de sprijinire a agricultorilor.

Guvernul a aprobat in sedinta de joi si planul de restructurare si reorganizare a intreprinderii Tractorul Brasov. Vor fi disponibilizati maximum 1.455 de angajati ai fabricii care vor primi plati compensatorii.