Vicepresedintele National Bank of Greece (NBG), Yiannis Pehlivanidis, a declarat, joi, pentru publicatia Reporter.gr, ca preluarea CEC este o prioritate a grupului NBG.

Pehlivanidis sustine ca prin aceasta posibila achizitie se urmareste consolidarea pozitiei NBG pe piata bancara romaneasca, dar ca, in caz de succes, banca elena va fi nevoita sa investeasca masiv inainte de a obtine rezultatele financiare scontate.

Cu numai doua saptamani ramase pana la expirarea termenului limita de depunere a ofertelor pentru privatizarea CEC Romania, reprezentantii grupului NBG, si-au reafirmat joi, interesul marit pentru preluarea CEC.

"Am depus oferte pentru CEC si BCR in ideea de a castiga. CEC este ultima noastra sansa. In cazul in care castigam, trebuie sa ne gandim si la "provocarile" pe care le presupune acest lucru, adica restructurarea CEC, operatiune care nu poate fi finalizata in sase luni sau intr-un an.

Restructurarea necesita doi-trei ani, abia apoi banca urmand sa inregistreze un profit.", a declarat Yiannis Pehlivanidis, vicepresedintele grupului bancar elen.

Potrivit declaratiilor facute de Pehlivanidis, CEC necesita investitii de cateva sute de miloane euro pentru restructurarea sistemului IT, pentru dezvoltarea retelei regionale si pentru training-ul personalului.

In opinia sa, CEC are trei atuuri: marca, reteaua extinsa si faptul ca banca este un colector major de lichiditati in lei.

In cazul in care vor pierde licitatia, Pehlivanidis a precizat ca banca elena va fi nevoita sa se orienteze catre varianta cresterii organice, prin dezvoltarea operatiunilor deja incepute in Romania, adica leasing, asigurari si segment bancar.

In Romania, NBG este actionar majoritar la Banca Romaneasca, unde detine un pachet de actiuni de 97,14% din actiunile bancii.

Referitor la posibilitatea listarii la Bursa a CEC Romania, dupa preluare, vicepresedintele grupului bancar elen a declarat ca aceasta nu este o conditie obligatorie in procesul de privatizare si ca este prea curand sa se exprime in aceasta privinta.

NBG s-a inscris in privatizarea CEC impreuna cu inca sase ofertanti: Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A., Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, OTP Bank si Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank – Holding A.G.

Potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare, citate de Reporter.gr, termenul limita pentru depunerea ofertelor finale angajante se va prelungi pana la inceputul anului 2006, fata de data initiala de 28 noiembrie 2005.