Guvernul va plati salariile restante fata de magistrati si personalul auxiliar, va interzice activitatea fermelor de lapte nerestructurate, va finaliza liberalizarea contului de capital, va creste accizele si tarifele la gaze.

Acestea sunt principalele masuri cuprinse in planul de actiuni pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, aprobat de Guvern.

Aceste masuri de reforma si restructurare sunt considerate prioritare pentru integrarea in UE si urmeaza sa fie puse in aplicare in perioada noiembrie 2005 – decembrie 2006.

Prin acest plan, Guvernul raspunde la recomandarile formulate de Comisia Europeana in raportul de monitorizare din 25 octombrie si in scrisoarea de avertizare transmisa autoritatilor de la Bucuresti la 8 noiembrie.

Cabinetul Tariceanu a stabilit astfel masuri cu termene stricte de realizare. Pana in mai 2006, Guvernul va trebui sa adopte un act normativ care sa vina cu masuri speciale de protectie pentru functionarii publici cu atributii de control si inspectie.

Referitor la salarizare, Executivul va pune la punct un sistem unitar de salarizare a functionarilor publici, in paralel cu acordarea drepturilor salariale restante magistratilor.

Pana in septembrie 2006, BNR s-a angajat sa finalizeze liberalizarea contului de capital. Pe parcursul anului viitor, vor fi majorate preturile la gaze pentru acoperirea costurilor de productie, pretul gazelor din productia interna urmand sa creasca cu 25 dolari la mia de metri cubi.

In sectorul minier va continua restructurarea prin inchiderea altor 16 mine de carbune si vor fi reduse subventiile pentru carbune cu 25%.

Citeste articolul complet in Gandul