In ajunul vizitei in Franta, presedintele Traian Basescu a acordat un interviu postului de televizune TV5 in care a vorbit despre relatiile cu Parisul, integrarea in UE si bazele americane din Romania. Basescu a avertizat asupra sacrificiilor ce ii asteapta pe romani in urmatorii ani, sustinind insa ca 1 ianuarie 2007 este obiectivul asumat pentru aderarea la UE.

Referitor la tensiunile din relatia cu Franta, presedintele spus ca „nu cred ca Romania a avut in mod real o situatie tensionata (...) cu Franta".

Interviu acordat de presedintele Traian Basescu postului de televiziune TV5 (18 noiembrie, ora 17:20)

TV 5 - Realizator: Multumesc, domnule presedinte, pentru intrevederea pe care ne-ati acordat-o aici, la palatul prezidential. Suntem in Romania, cu presedintele Romaniei. Multumim, dle Basescu, pentru ca ati acceptat invitatia noastra. Sunteti seful statului din decembrie trecut.

21 de milioane de locuitori, summit-ul francofoniei, organizat in Romania in septembrie 2006 si aspiratia tarii dvs. la integrarea in UE - vom vorbi despre toate acestea, dar mai intai: veti face o vizita oficiala saptamana viitoare in Franta.

Putem spune ca tensiunile pe care le-am simtit intre tara dvs., Romania, si Franta in privinta Irakului s-au linistit cu adevarat?

Traian Basescu: Nu cred ca Romania a avut in mod real o situatie tensionata in relatia cu Franta. In mod real putem vorbi despre niste puncte de vedere exprimate de politicienii din ambele tari, in mod public si poate cu adresa mult prea precisa, dar care n-au lasat nici o urma in relatia bilaterala romano-franceza.

Ce este cert - Romania isi duce pana la capat obligatiile pe care si le-a asumat. Avem experienta trecutului, cand am renuntat sa ne ducem pana la capat obligatiile, iar acum vom face asa cum trebuie sa faca o tara serioasa. Daca a fost bine sau nu vom fi judecati mai tarziu.

Realizator: Domnule presedinte, "Washington Post" a afirmat ca exista inchisori in Romania in care se afla prizonieri importanti membri ai Al-Qaeda. Este intr-adevar fals? Si atunci, dupa parerea dvs., de ce aceste afirmatii?

Traian Basescu: Este, cred, o constructie fara baza reala. Romania nu-si permite si nu si-a permis niciodata sa incalce legislatia internationala si legislatia cu privire la drepturile omului.

Noi, de altfel, am pus la dispozitie, prin propria mea declaratie, bazele noastre pe tot teritoriul sa fie verificate de oricine doreste, indiferent ca sunt baze aeriene, baze ale trupelor terestre sau ale trupelor navale, inchisori sau locuri detinute de serviciile secrete.

Suntem la dispozitia oricarei institutii pentru verificarea teritoriului Romaniei pe aceasta tema.

Realizator: Ati prezidat Consiliul de Securitate al ONU si ati sustinut rezolutia prezentata de Franta impotriva Siriei, ceea ce, evident, v-a indepartat inca putin de Rusia, care n-a sustinut aceasta rezolutie. Am putea defini astazi Romania ca o tara care s-a apropiat intr-adevar de pozitia diplomatica a Frantei?

Traian Basescu: Declaratia initiala facuta de mine cu privire la Siria a fost o declaratie care a avut in cea mai mare parte acelasi continut ca si propunerea facuta de Franta. Suntem pentru obligarea autoritatilor siriene sa coopereze cu comisia de ancheta, dar suntem impotriva impunerii bruste, negraduale, a unor sanctiuni impotriva Siriei.

Avem convingerea ca rezolutia propusa de Franta si sustinuta de Romania si de alte tari membre ale Consiliului de Securitate este solutia corecta in acest moment.

Realizator: Evident, participarea dvs. la NATO, faptul ca urmeaza, de exemplu, sa o primiti pe doamna Condoleezza Rice aici, secretarul de stat american, cu ocazia infiintarii de baze americane in Romania, acesta este pentru dvs. o mentinere a acestei axe, in ciuda angajamentelor fata de Europa?

Traian Basescu: Romania a terminat negocierea amplasarii unor facilitati militare americane pe teritoriul sau, in mod deosebit la frontiera maritima a Romaniei, la frontiera de est a NATO si a UE. Este o componenta care face parte din strategia de securitate nationala, dar si din strategia de securitate pentru UE.

Romania atentioneaza de la inceputul acestui an asupra a ceea ce se intampla in Marea Neagra. Aici avem patru conflicte inghetate in nordul Marii Negre: Transnistria, Nagorno-Karabah, Osetia, Abhazia.

Zona extinsa a Marii Negre este un pod de tranzit al drogurilor din Extremul Orient catre Europa de Vest. Zona extinsa a Marii Negre este un pod de tranzit pentru traficul ilegal de persoane cu destinatie finala Europa de Vest si Marea Neagra este o mare prin care se face un important trafic ilegal de armament cu destinatie zone de conflict din Africa, dar si Irak sau Afganistan.

Mai mult decat atat, zona extinsa a Marii Negre furnizeaza 50% din energia necesara Uniunii Europene, cu perspectiva de a atinge 70% in urmatorii zece ani.

In aceste conditii mi se pare ca Romania are obligatii extrem de importante din punct de vedere al propriei securitati nationale si in acelasi timp de atragere a statelor care realizeaza pericolele de la Marea Neagra si sa incercam sa prevenim o dezvoltare negativa.

V-as da un exemplu: in Iugoslavia toti am asteptat pana cand n-a mai existat alta solutie decat interventia militara. Propunerea romaneasca este sa prevenim evolutii care, in cele din urma, daca nu sunt prevenite, duc la interventii militare, pentru securitatea energetica a UE, spre exemplu.

Realizator: Il veti intalni intalni pe Jacques Chirac saptamana viitoare. Ii veti spune, domnule presedinte, ca aderarea dvs. la Europa nu poate suferi intarzieri suplimentare? O intarziere de un an ar avea consecinte dramatice?

Traian Basescu: Romania a intarziat oricum foarte mult in procesul de integrare, dar alte intarzieri nu fac decat sa creeze sentimentul inutilitatii sacrificiilor pe care poporul roman le face. Va pot spune ca, probabil, datorita structurii economiei romanesti, Romania a trecut prin cea mai profunda transformare a sistemului sau economic si social dintre toate statele foste comuniste.

Din acest punct de vedere, mesajul meu de la 1 ianuarie si pana acum a fost tot timpul, adresat poporului roman, ca integrarea nu este doar o problema a Guvernului, ci implica mari eforturi pentru fiecare dintre romani.

Mai mult decat atat, in lunile din urma avertizez poporul roman ca si dupa intrare in UE vor urma ani de efort si chiar de sacrificii uneori. Deci suntem pregatiti, si politicieni, si popor, pentru acceptarea sacrificiilor integrarii, dar nu suntem pregatiti pentru intarzieri.

1 ianuarie 2007 este un reper pe care nici Guvernul, nici poporul roman nu vor accepta sa nu-l atingem.

Realizator: Domnule presedinte, multumindu-va pentru ca ne-ati primit aici, la Palatul prezidential, as dori in incheiere sa va intreb daca il veti invita, la randul dvs, pe presedintele Chirac sa vina aici in vizita oficiala inaintea summit-ului francofoniei.

De asemenea, as dori sa profitati de acest interviu televizat pentru a adresa cateva cuvinte francezilor inaintea sosirii dv in Franta.

Traian Basescu: Cu certitudine il voi invita pe presedintele Chirac sa faca o vizita oficiala premergatoare summit-ului francofoniei; depinde foarte mult de agenda dansului. Eu l-as gazdui cu multa placere si cu tot respectul pe care il datorez si domniei sale, si poporului francez.

As transmite francezilor un mesaj de respect pentru ce inseamna Franta si poporul francez pentru Romania si i-as asigura ca Romania este un bun, un foarte bun european.