Fosta conducere a Ministerului Tineretului si Sportului a inchiriat la preturi derizorii 25 de parcele din baza pe care guvernul intentioneaza sa investeasca o suta de milioane de euro. Casele de bilete au devenit restaurante pro½tabile dupa ce Georgiu Gingaras intentiona sa construiasca un cartier de vile in apropierea stadionului National.

Proiectul de transformare si modernizare a Complexului Sportiv National „Lia Manoliu", cu peste o suta de milioane de euro de la guvern, via Loteria Nationala, este incetinit de contractele oneroase incheiate de fostul Minister al Tineretului si Sportului cu diverse societati comerciale, in perioada mandatului lui Georgiu Gingaras.

Modernizarea stadionului pentru a gazdui o eventuala finala de cupa europeana in 2009, la sarbatorirea centenarului FRF, va trebui sa stea la coada diverselor procese care vor urma.

Conform unei documentatii care se afla in atentia Corpului de Control al Guvernului si a Inspectiei de Stat in Constructii, exista 25 de contracte de inchiriere semnate pe perioade cuprinse intre 1 si 49 de ani, metrul patrat variind in functie de gradul de prietenie, de la 0,04 euro la 5,3 euro.

Toate intelegerile au fost parafate cu ajutorul fostului ministru al Tineretului si Sportului Georgiu Gingaras, dar si prin intermediul directorului general de atunci al CSN „Lia Manoliu", Dan Tudose, retrogradat intre timp pina la clarificarea situatiei. „Ca vicepresedinte, sint preocupat foarte tare de situatia de la „Lia Manoliu" si nu numai.

Tendinta este de a elibera zona, de a scapa de contractele oneroase, de a reda imaginea clara si curata a CSN «Lia Manoliu». Ma intereseaza toate bazele sportive pe care le administram. Dorim ca toti cei care se afla in neregula sa intre in legalitate si sa plateasca chiriile care sint pe piata, iar cei care stau ilegal sa elibereze zona.

Deocamdata, atentia mea se indreapta catre cei din Bucuresti, dar nu vor fi uitati nici cei din tara care sint cu probleme. Eu, personal, sint total impotriva desfiintarii bazelor sportive si inlocuirii lor cu mall-uri sau complexuri comerciale", ne-a declarat vicepresedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Liviu Cepoi.

„Erau niste paduchelnite"

Directorul Salii Polivalente, Bogdan Gheorghe, este unul dintre beneficiarii unui astfel de contract. Patron la firma Almanios Com SRL, alaturi de Cristian Alman, Gheorghe a inchiriat un spatiu pe o perioada de zece ani (2003-2013), cu doar 0,50 euro/metrul patrat.

Pe aceasta suprafata, care are intrarea pe bulevardul Basarabia, firma Almanios a construit - fara forme legale - terasa „La Copaci". De altfel, Inspectia de Stat in Constructii i-a amendat pe patronii firmei Almanios cu 50 de milioane lei vechi, pentru ca au construit fara autorizatie, urmind totodata ca pina in februarie 2006 locatia sa fie demolata.

Citeva sute de metri mai incolo, fostele case de bilete au devenit restaurante profitabile (n.r. - „Arena" si „Senat") administrate de firmele Alca Hunter Com SRL si SC Plenitub. „Noi refacem complexul, dar ma intreb unde vom vinde biletele, pentru ca fostele case de bilete sint acum terase si restaurante", a afirmat Liviu Cepoi.

Solutia insa i-a fost data de unul dintre cei care au aprobat aceste contracte dubioase, Dan Tudose, in prezent director adjunct al complexului. „Casele de bilete nu mai erau folosite din anii ’80. Erau niste paduchelnite. Avem case de bilete volante", a spus Tudose.

Borcea platea suma maxima

Si „Crimbo Gas", firma care umple cel mai mult conturile dinamovistului Cristian Borcea, si-a stabilit „cantonamentul" la CSN „Lia Manoliu". Contra unei sume de 5,3 euro/metrul patrat, Borcea incheiase un contract de inchiriere cu ANS-ul pina in 2027.

„In urma cu o luna, domnul Borcea a decis sa rezilieze acest contract", a spus Dan Tudose, care considera ca „sumele primite de la aceste societati comerciale nu mi se par deloc mici, tinind cont ca acolo oamenii au investit niste bani. Suprafetele sint la periferie, nici un PUZ nu prinde acele spatii". Pentru a nu-si dezamagi clientii fideli, Borcea si-a mutat statia de gaz vizavi.

Primul proces, cu SC Alex Com ’94

Cele mai mari probleme le ridica insa firma SC Alex Com ’94, condusa de Alexandru Hirlesteanu. Aceasta a demarat lucrarile pentru o constructie impozanta in cadrul complexului pe bulevardul Basarabia. Firma a inchiriat, pe o perioada de 20 de ani (2003-2023), o suprafata de 2.400 de metri patrati pentru care plateste 480 de euro lunar.

„Aceasta firma construieste o cladire impozanta chiar in fata salii de jocuri, obturind intrarea in sala si afectind structura de rezistenta a cladirii. Am facut sesizari atit la Inspectia de Stat in Constructii, cit si la Corpul de Control al Guvernului. Inspectoratul nu a gasit nimic nelalocul lui, astfel ca am decis sa dam in judecata chiriasul", a mai declarat Liviu Cepoi.

Blat cu Primaria Sectorului 2

ANS solicitase Primariei Sectorului 2, inca din decembrie 2003, printr-o adresa, sa nu mai elibereze nici o autorizatie de constructie, intrucit este o zona protejata. „Incepind cu anul 2004, CSN «Lia Manoliu» va intra intr-un proces amplu de transformare si modernizare.

In acest sens, va rugam sa dispuneti respingerea cererilor existente de eliberare de certificate de urbanism si PUZ pentru societatile comerciale care solicita asemenea documente pe adresa CSN «Lia Manoliu». Solicitarea ANS nu a fost luata in seama de edili, care anul acesta, mai exact pe 15 aprilie, au eliberat o autorizatie de construire firmei SC Alex Com ’94.

Mai mult, cei de la primarie nu au sesizat ca certificatul de urbanism, emis pe 6 octombrie 2003, expirase, el avind o valabilitate de numai 12 luni. „Pentru certificatul de urbanism am primit o prelungire de un an, astfel ca totul a fost facut in timpul legal.

In ceea ce priveste solicitarea Agentiei Nationale pentru Sport, eu consider ca un ministru nu poate anula decizia predecesorului sau atita timp cit contractul se afla in derulare", a afirmat Alexandru Hirlesteanu, proprietarul afacerii.

Reprezentantii Primariei Sectorului 2 considera insa ca toate aprobarile au fost perfect legale, ei justificind acest lucru prin faptul ca Agentia Nationala pentru Sport a fost infiintata in 2003, dupa semnarea contractului de inchiriere intre MTS si SC Alex Com ’94: „La dosarul depus pentru obtinerea certificatului de urbanism, pe linga documentele obligatorii in asemenea situatii, figureaza o

aprobare a MTS, din data de 11.02.2003, semnata de domnul Georgiu Gingaras, in calitate de ministru, si de domnul Florea Damian, in calitate de secretar general al ministerului.

Prin acest act se aproba inchirierea terenului pe o perioada de 20 de ani si realizarea unui centru de recuperare-refacere si terenuri de sport, solicitarea fiind considerata de conducerea ministerului justificata si necesara. Trebuie mentionat faptul ca la acea data nu exista ANS.

In concluzie, toate institutiile si regiile care si-au dat acordul pentru obtinerea certificatului si autorizatiei de construire au luat in consideratie documentul eliberat de MTS, precum si contractul de inchiriere, fara avizul ulterior de la ANS".

Directorul general al firmei SC Alex Com ’94 nu este strain de lumea sportului. „Am infiintat primul club privat de box din Romania. Am fost unul dintre managerii echipei feminine de handbal Rapid Alex Com Bucuresti. De asemenea, am fost presedintele Ligii profesioniste de Box si am organizat mai multe gale", spune Hirlesteanu.

In ceea ce priveste parteneriatul intre firma Alex Com si ANS, Alexandru Hirlesteanu considera ca este perfect legal. „Este vorba despre un parteneriat public-privat. Contractul s-a incheiat in 2003, in urma unei licitatii pe care am cistigat-o. In prealabil, ministrul Sporturilor de atunci, Georgiu Gingaras, si-a dat acordul cu privire la scoaterea unui teren la licitatie.

Aici, firma Alex Com ’94 s-a angajat sa faca un centru de recuperare si un teren de sport. Atita timp cit eu am respectat contractul si construiesc ceea ce e prevazut in autorizatie nu vad de ce sa fiu dat in judecata. Totul este legal. De altfel, am avut mai multe controale si lumea a constatat ca totul este in regula", a spus Hirlesteanu.

Suma pe care acesta o plateste lunar pentru acest teren, 480 de euro, nu i se pare deloc mica. „Dupa parerea mea, in acest caz nici nu trebuie sa se puna vreun pret. Investitia pe care o voi face aici depaseste 36 de miliarde de lei. Si fac un lucru pentru sport. Daca faceam un centru de afaceri, da, as fi inteles. Negociam cu cea mai mare placere. Dar altfel, nu se poate. Trebuie sa amortizez si eu investitia". •

Gingaras da vina pe directorul bazei

In incercarea de a iesi „basma curata" din aceasta situatie, fostul ministru Georgiu Gingaras a afirmat ca responsabilitatea incheierii unor astfel de contracte ii revine ex- directorului general Dan Tudose, desi autograful sau apare pe toate contractele. „Eu nu stiu foarte multe amanute despre aceste contracte de inchiriere.

La ministru venea seful complexului respectiv, in acest caz Dan Tudose, care spunea ca are o oportunitate. Eu imi dadeam acceptul pentru demararea procedurilor, conform legii. Cu preturile nu am avut nici o treaba, alea erau prevazute in contract. Iar eu nu am semnat contracte, ci doar mi-am dat acordul de principiu.

Intentia mea era sa fac curatenie, pentru ca in vremea aceea acolo erau adevarate depozite de gunoi. Imi aduc aminte ca la una dintre casele de bilete faceau copiii strazii foc. Asa ca mi s-a parut mult mai rentabil sa se investeasca acolo, pentru a da o alta fata complexului. Chiar si eu am avut o tentativa cu un partener din Anglia.

Voia sa faca Mall, vile, sa mute stadionul, sa faca sala polivalenta. Nu ne-am inteles insa. Sistemul bugetar e diferit de cel privat, responsabilitatea era mare. Oricum, mi se parea un parteneriat ciudat, asa ca am renuntat", a afirmat fostul ministru al Tineretului si Sportului Georgiu Gingaras.

Chirii derizorii

SC Alex Com ’94: centru de recuperare+ teren, 0,20 euro/mp.

Almanios Com SRL: terasa, 0,50 euro/ mp

SC Viitorul: teren fotbal+ spatiu, 0,04 euro/ mp, respectiv 0,09 euro/mp.

FundaTia ProTenis VIrgolici: terenuri de tenis, 0,14 dolari/ mp.

Crimbo Gas: statie de alimentare, 5,3 euro/ mp.

Intersport Cluj: spatiu publicitar+magazin de desfacere, 2 dolari/mp, respectiv 2,77 dolari/mp.

Complex hotelier Modern: 0,16 euro/ mp, contractul a fost reziliat, deoarece chiriasul nu a respectat termenul de demarare a constructiei.