In PNL s-au deschis doua fronturi: acela pe care o parte a liderilor lupta impotriva lui Tariceanu si acela pe care se poarta razboiul impotriva PD si a lui Traian Basescu, in acest transeu aflandu-se chiar premierul.

Microfonul conferintei municipale a PNL Bucuresti, desfasurata sambata la Palatul Parlamentului, a fost transformat in arma de catre sefii partidului, arma disputata cu vehementa de catre cele doua tabere combatante, Mona Musca si Valeriu Stoica reclamand faptul ca nu li s-a dat dreptul la cuvant.

Tariceanu: "PNL nu e tratat cu fairplay"

Premierul Tariceanu a deschis seria discursurilor la conferinta PNL Bucuresti aparent impaciuitor, spunand ca "spiritele s-au incins prea tare" si ca ii roaga pe colegii sai sa fie mai "moderati" in declaratii. Dar Tariceanu insusi n-a fost foarte moderat, facand in primul rand o distinctie clara intre rolul jucat de PNL la guvernare si cel jucat de Alianta.

"Alianta a fost un joc al unitatii opozitiei", a explicat Tariceanu, precizand ca "PNL este principalul partid de guvernare" si "PNL este partidul care va duce Romania in Europa". Disputele politice nu au fost provocate insa de liberali, a explicat Tariceanu, ci de altii, mai precis de partenerii de guvernare si de Palatul Cotroceni.

"PNL nu poate fi acuzat de initierea acestei spirale a nervilor. Eu am avut intotdeauna o atitudine pacifista, poate prea pacifista", a spus prim-ministrul, acuzand faptul ca "cineva" "a dorit ca Guvernul sa nu aiba o atmosfera in care sa poata lucra". Mai mult decat atat, Tariceanu a declarat ca "PNL nu este tratat cu fairplay si este pus in dificultate".

In plus, liderul PNL a tinut sa spuna ca partidul "trebuie sa faca distinctia clara intre cei care ne sunt dusmani si cei care ne sunt adversari, adversarul fiind PSD", de unde rezulta, logic, ca Tariceanu vede dusmani in PD si in persoana presedintelui Basescu.

Si-a uitat rolul...

Premierul le-a lansat o provocare atat presedintelui Basescu, cat si ministrilor PD: la sfarsitul acestui an sa-si prezinte public bilantul de activitate. Tariceanu a spus ca el personal, in calitate de prim-ministru, a prezentat un bilant la 6 luni de guvernare, dar ca va cere si ministrilor PNL, "care sunt performanti", sa prezinte fiecare in parte bilantul de activitate.

Insa si ministrii PD, si cei ai PC si UDMR vor fi obligati sa faca acelasi lucru: "la sfarsitul anului, toate ministerele trebuie sa faca un efort de comunicare si sa prezinte un bilant". Mai mult, Tariceanu a spus ca "solicita tuturor institutiilor statului sa faca la fel", inclusiv Presedintia, pentru ca "fiecare are obligatia sa vina in fata tarii sa spuna ce a facut si ce n-a facut".

Premierul, acuzat ca da partidul pe mana PSD

Cristian Boureanu, membru in Biroul politic al PNL, a deschis seria de atacuri la adresa lui Tariceanu, chiar sub privirile acestuia, din ce in ce mai incruntate. Anuntand ca "isi asuma riscul sa strice momentul festiv", Boureanu l-a acuzat pe seful sau ca nu a reusit sa se impuna ca lider si ca are o imagine proasta, "care se repercuteaza asupra partidului".

PNL se afla intr-un declin constant, spre deosebire de PD, care, "sub conducerea lui Emil Boc si sub imaginea lui Traian Basescu a ajuns la 30%", iar "raportul dintre PNL si PD a ajuns de 1:2", a continuat Boureanu cu acuzele.

Deputatul a spus ca "PNL nu scade in sondaje din cauza lui Traian Basescu" si ca liberalii au doua variante: "Ori ne prefacem ca totul merge bine, ori recunoastem declinul". Cristian Boureanu a acuzat conducerea PNL ca sufera de "betia puterii", in timp ce partidul da impresia ca este "ezitant, dispus la compromisuri cu adversarii, incoerent in actul guvernarii".

Mai mult chiar, Boureanu l-a acuzat pe Calin Popescu Tariceanu ca negociaza cu PSD diverse intelegeri inca dinainte de turul al doilea al alegerilor de anul trecut. "Astazi am fi fost la guvernare cu PSD, si spun asta pentru ca stiu lucruri", a declarat Boureanu, spunand ca si acum se negociaza cu PSD: "Astazi, cei care negociaza cu PSD omoara viitorul partidului.

Ne vor ajuta, poate ne vor ingrasa ca pe strut, dar va veni timpul cand ne vor taia si ne vor face ciorba".

Deputatul a mai tinut sa evidentieze rolul pe care Theodor Stolojan l-a avut in cresterea PNL in sondaje inainte de alegeri, precum si contributia lui Traian Basescu la intrarea la guvernare a partidului: "Daca n-ar fi fost Traian Basescu, astazi n-am fi fost la putere, si vreau sa-i multumim impreuna".

Acuzatorii sa taca!

Iritat de discursul lui Boureanu, premierul a luat si el cuvantul, in replica, spunand ca "cei care vorbesc despre negocierile cu PSD sa taca din gura".

"In calitate de presedinte al PNL, nu am mandatat pe nimeni sa poarte negocieri cu PSD si nu am cunostinta sa existe negocieri cu PSD", a spus Tariceanu, despre care s-a scris in presa ca in urma cu trei saptamani s-a intalnit la Snagov, intr-o discutie privata, cu presedintele PSD, Mircea Geoana, pentru a negocia un eventual sprijin al PSD fata de un guvern minoritar al liberalilor.

Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, cel a carui sanctionare au cerut-o democratii pe motiv de indisciplina in Alianta, a rostit un discurs extrem de acuzator la adresa celor care "calca in picioare demnitatea PNL".

"Nu sunt un om frustrat, nu sunt un om generator de dispute, orice spun spun in numele PNL pentru ca nu pot sa accept ca demnitatea PNL sa fie calcata in picioare!", a spus Orban, pe un ton crescendo, pana a ajuns sa urle in fata celor peste 1.000 de delegati ai Conferintei.

Liderul grupului parlamentar al PNL la Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a cerut convocarea unui congres extraordinar al partidului pentru renegocierea protocolului Aliantei cu PD.

"Daca vrem ca PNL sa joace o partitura mai hotarata, atunci sa ne gandim ca termenii acestui protocol trebuie modificati", a spus Antonescu, precizand ca in termenii actuali PNL este "perdant" deoarece liberalii nu mai iau decizii in forurile interne, ci in cadrul Consiliului de Conducere al Aliantei.

Crin Antonescu a mai acuzat si "lipsa de legitimitate a actualei conduceri a PNL", care si ea ar trebui sa fie luata in discutie in cazul unui congres extraordinar, ceea ce a provocat reactia indignata a premierului, care spus ca "daca vorbim despre lipsa de legitimitate jignim cei 1.200 de delegati la congresul din februarie".

PD este preocupat de guvernare

Liderul PD Emil Boc refuza sa comenteze declaratiile premierului Calin Popescu Tariceanu legate de faptul ca liberalii nu trebuie sa dea explicatii democratilor privind afirmatiile lui Orban si Hasotti, dar precizeaza ca preocuparea PD este indeplinirea programului de guvernare.

Emil Boc a declarat ieri pentru Mediafax ca in acest moment preocuparea principala a PD este ca, impreuna cu partenerii sai, sa indeplineasca programul de guvernare si promisiunile electorale, astfel incat sa asigure integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

"Celelalte chestiuni sunt subsidiare, secundare", a adaugat liderul PD, care a precizat ca nu doreste sa faca alte comentarii legate de afirmatiile liderului PNL, premierul Tariceanu, si nici in privinta declaratiilor altor reprezentanti liberali.

Cvartet de coarde pentru ciorovaiala liberala

In asteptarea discursurilor acuzatoare, suparate, indignate si strigate de la microfonul conferintei municipale a PNL Bucuresti, fondul a fost asigurat de un cvartet de coarde, angajat special de Ludovic Orban pentru a decora, vizual si auditiv, holul mare al Parlamentului, unde s-a desfasurat sambata adunarea liberala.

Patru domnisoare, asezate in semicerc au interpretat muzica suava pentru potolirea spiritelor incinse, dar, dupa cum s-a vazut ulterior, fara succes.