Peste 10 ani, Capitala Romaniei va arata cu totul altfel decat azi. Pentru modernizarea orasului, se vor investi intre 3 si 7 miliarde de euro. Sticla ia locul betonului. Cladirile isi schimba fatada si, o data cu ele, se deschide o noua epoca in real-estate. Pentru asta, e nevoie sa curga rauri de bani.

Cum arata Bucurestiul astazi, stim cu totii. Blocuri construite in perioada comunista, denumite "cutii de chibrituri". Vile ridicate inainte de razboi, unele degradate, altele pastrandu-si arhitectura. Pe la periferii - casute scapate de furia demolatoare a anilor '80. Centrul Civic cu Palatul Parlamentului si celelalte cladiri din zonele Unirii si Libertatii.

Cum va fi Capitala peste 10 ani? Machetele prezentate de catre developerii imobiliari parca descriu un cu totul alt oras. Un oras cu aspect avangardist, unde locuintele, blocurile pentru firme si supermagazinele pot sta unele langa altele fara sa se "deranjeze" reciproc. Si fara sa irite ochiul trecatorului.

Cam acestea au fost temele conferintei "Oportunitati de Investitii in Municipiul Bucuresti - BEST 2005", care a avut loc saptamana trecuta la World Trade Center.

Pentru a pune intentiile in practica, e nevoie de bani. Cat costa schimbarea la fata a Capitalei? Evident ca un raspuns exact nu se poate da, mai ales ca intra in discutie mai multe categorii de cheltuieli: investitii directe, alocate punerii in aplicare a proiectelor, dar si investitii indirecte, atrase prin dezvoltarea zonelor.

Un calcul succint ne duce undeva intre 3 si 7 miliarde de euro, suma necesara pentru "noul Bucuresti".

Esplanada din Centru

Proiectul imobiliar Esplanada va fi amplasat in centrul Capitalei. In acest scop, compania TriGranit, care va derula operatiunile de constructie, va incheia un acord cu autoritatile romane. "Am discutat despre proiect cu Primaria Generala a Municipiului Bucuresti.

Conform calendarului, pana in martie 2006 trebuie sa finalizam toate procedurile, dupa care vom preda proiectul Primariei, care va duce mai departe constructia", a declarat Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice.

Esplanada va cuprinde spatii de birouri cu o suprafata de 75.000 mp, locuinte dezvoltate pe o arie de 30.000 mp si spatii comerciale insumand 40.000 mp. In plus, administratiile publice locale si centrale vor beneficia de spatii totalizand 30.000 mp, in timp ce alte suprafete de 30.000 mp vor fi destinate activitatilor de petrecere a timpului liber, sportive sau culturale.

Ansamblul va mai include spatii hoteliere de 20.000 mp, precum si parcari. Cladirile vor avea inaltimea maxima de 20 de etaje. Esplanada inseamna 1 miliard de euro investitii directe, la care se adauga circa 2-3 miliarde de euro investitii indirecte, dupa cum apreciaza developerii.

Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul se afla in proprietatea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) si este delimitat de strazile Unirii, Octavian Goga, Nerva Traian si Mircea Voda.

TriGranit Development Corporation, fondata in 1997, activeaza in domeniul tranzactiilor imobiliare in centrul si estul Europei, avand capital american, canadian, britanic si maghiar. Firma a castigat licitatia pentru parteneriatul public-privat si va asigura finantarea lucrarilor cu sume de pana la 800 milioane de euro. Actionari: Nathaniel Rothschild, Sandor Demjan, Peter Munk, Sandor Csanyi.

Investments in Baneasa

La nord de Capitala, pe un teren care va mari, practic, suprafata orasului cu 1% se ridica "proiectul Baneasa": un megacartier de 224 de hectare, impartit in trei zone: una rezidentiala, una comerciala si a treia de birouri. La rezidential vor fi 3.000 de unitati locative (apartamente in vile, case insiruite, case individuale).

Loturile de casa vor masura pana la 1.200-1.500 mp, ne-a informat Mihail Mateescu, director general la Baneasa Investments. Pretul mediu se va situa pe la 1.400-1.500 euro/mp. Primele locuinte vor fi predate la cheie spre sfarsitul lui 2006. Zona comerciala, desfasurata pe 40 ha, se va compune din cladiri cu suprafata totala de 170.000 mp.

Vor fi magazine de bricolaj, cash&carry, hypermarket, mall, zona de divertisment. Pe 12 ha se vor construi 160.000 mp de birouri clasele A si A+. Imobilele vor avea circa 1.500 mp utili pe nivel si se va asigura un loc de parcare la 48 mp de birou.

Investitia totala se va ridica la 1,2 miliarde de euro. Intre 70% si 80% din aceasta suma va proveni de la banci, diferenta fiind acoperita de catre developer.

Santierul va dura intre 8 si 10 ani, va crea 25.000 de locuri de munca permanente si 10.000 temporare si va aduce la bugetul municipalitatii 770 milioane de euro.

Cardinal Towers in nord

Tot in partea de nord a orasului, compania Impact va dezvolta proiectul Cardinal Towers. Pe 100 de hectare se vor ridica 5.000 de unitati locative, destinate segmentului mediu al pietei rezidentiale. Pe langa acestea, vor mai fi birouri, spatii comerciale si pentru activitati sociale, care vor crea, de asemenea, 10.000 de locuri de munca.

Elementul distinctiv al proiectului este reprezentat de cinci cladiri multifunctionale inalte, din care unele depasesc 100 de metri, cladiri care au inspirat si denumirea proiectului "Turnurile Cardinale" - Turnul de Nord, Turnul de Est, Turnul de Sud, Turnul de Vest si Turnul Central. Impact va dona administratiei centrale 125 de apartamente din cadrul complexului.

In schimb, primarul general Adriean Videanu a promis ca va asigura bransarea zonei la retelele de utilitati (gaz, energie electrica, apa, canalizare).

Cititi mai multe in revista Banii Nostri

Planorama de la Doamna Ghica

Casa Radio - rana deschisa din buricul targului

Black Top Scheele

Piata imobiliara asteapta produse pentru clasa medie