Declaratia fostului presedinte al Statelor Unite, Bill Clinton, conform careia razboiul din Irak a fost o mare greaseala are ecouri in toata lumea, potrivit corespondentului in Washington al The Independent. Acelasi mesaj unanim l-au avut ieri republicanii din senatul american cat si cei mai influenti democrati din Capitol Hill.

"Razboiul din Irak a fost un dezastru si cu cat mai repede se retrag trupele americane de acolo cu atat mai bine", a spus Clinton.

Fostul presedinte american este de parere ca indepartarea lui Saddam Hussein de la putere a fost un lucru bun dar nu este de acord "cu modalitatea in care s-a facut acest lucru". Administratia americana a subestimat inlaturarea lui Saddam de la putere si nu si-a dat seama cat de greu va fi sa unesti o tara, a adaugdat fostul presedinte.

Clinton este de parere ca presedintele Bush a facut "cateva greseli grave cum ar fi distrugerea totala a autoritatii administrative irakiene". "Nu trimitem niciodata indeajuns de multe trupe si nu avem niciodata suficiente trupe pentru a proteja granitele Irakului. Teroristii intra nestingheriti in Irak si aceasta este cea mai mare gresela cu care va trebui sa ne impacam," a adaugat el.

John Murtha, un veteran de razboi si congresman din partea democratilor a declarat ca "este timpul pentru o schimbare. Militarii nostri sufera, viitorul tarii noastre este nesigur. Nu mai putem continua in directia aceasta. Este evident ca nu va fi nici in interesul Statelor Unite sau al poporului irakian sau al intregii regiuni a Golfului Persic daca vom continua actiunile militare in Irak".

In prezent Statele Unite ale Amercii au peste 160.000 de trupe militare in Irak. Ultimele sondaje arata ca doua treimi dintre americani sunt acum impotriva razboiului din Irak.