Asa cum stiti, in urma selectiei nationale organizate de TVR in luna august, reprezentanta a Romaniei la Concursul Eurovision Junior din acest an a fost aleasa Alina Eremia, o fetita de 11 ani din Buftea, care va interpreta melodia „Turai".

La fel ca la selectia nationala, la concursul din Belgia, Alina va evolua pe scena alaturi de inca trei copii: Irina Ene, Andreea Sanziana Velicu si Doru Stroescu, care vor asigura coregrafia.

Inca de cand au aflat ca vor reprezenta tara la concursul Eurovision, cei patru copii au inceput sa se pregateasca foarte serios, facand numeroase repetitii atat legate de interpretare (Alina fiind indrumata de Mirela si Cornel Fugaru), cat si de coregrafie (profesoara fiind Lusia Smetanina).

Costumele cu care echipa Romaniei se va prezenta pe scena sunt creatia Lizei Panait si sunt de inspiratie folclorica, asemenea cantecului.

De mai bine de doua luni, eforturile copiilor pentru a se pregati au fost dublate de munca echipei din TVR care s-a asigurat ca Romania se va prezenta in Belgia la un nivel profesionist, chiar daca este vorba de un concurs pentru copii.

Au fost realizate materiale promotionale –parte din ele fiind deja trimise prin posta catre principalii jurnalisti (de la posturi de radio/tv, presa scrisa sau situri) pe tematica Eurovision, restul urmand a fi distribuite de membrii delegatiei in Belgia.

Au fost stabilite cu organizatorii toate detaliile legate de participare si s-a pus la punct pana in cel mai mic detaliu programul pe care delegatia noastra il va avea in Belgia.

Cei patru mici artisti sunt sprijiniti nu numai de profesorii de canto sau coregrafie, nu numai de echipa din TVR, ci si de Luminita Anghel care a inregistrat un apel difuzat periodic de TVRi, prin care le solicita permanent romanilor din Europa sa o voteze pe Alina asa cum au facut si la Eurovisionul de la Kiev (cand, cu ajutorul lor, Romania s-a clasat pe locul 1 in semifinala si pe locul 3 in finala).

Duminica 20 noiembrie delegatia Romaniei a plecat catre Hasselt, orasul in care se va desfasura editia din acest an a concursului Eurovision Junior. In seara de 26 noiembrie TVR 1 va transmite in direct de la ora 20,00 din sala Ethias Arena pe a carei scena vor evolua copii din 16 tari, Romania fiind aleasa (prin tragere la sorti) sa evolueze a patra. Ordinea intrarii in concurs va fi urmatoarea:

1. Grecia - Alexandros & Kalli - "Tore ine i sira mas"

2. Danemarca - Nicolai - "Shake-shake-shake"

3. Croatia - Lorena - "Rock baby"

4. Romania - Alina Eremia - "Turai"

5. United Kingdom - Joni Fuller - "How does it feel"

6. Suedia - M+ - "Gränslös kärlek"

7. Rusia - Vlad Krutskikh - "Path to the sun"

8. Macedonia - Denis Dimoski - "Rodendenski baknez"

9. Olanda - Tess - "Stupid"

10. Serbia & Muntenegru - Filip Vucic - "Ljubav pa fudbal"

11. Letonia - Kids 4 Rock - "Es esmu maza, jauka meitene"

12. Belgia - Lindsay - "Mes rêves"

13. Malta - Thea & Friends - "Make it right"

14. Norvegia - Malin - "Sommer og skolefri"

15. Spania - Antonio José - "Te traigo flores"

16. Belarus - Ksenia Sitnik - "My vmeste"