Philip H. Bloom, asociatul lui Bogdan Baltazar intr-o companie de consultanta, a fost arestat in Statele Unite. El este acuzat de o serie de infractiuni, printre care si dare de mita in valoare de aproape 700.000 de dolari, pentru obtinerea de contracte in Irak. Bloom era partener al lui Bogdan Baltazar in firma Baltazar, Bloom & Parvulescu.

Bogdan Baltazar a precizat foarte clar ca respectivele contracte incriminate nu au nici o legatura cu firma romaneasca pe care o conduce.

In opinia sa, este foarte posibil ca arestarea partenerului sa fie cauzata de succesul acestuia in afacerile derulate in Irak, prin care a deranjat puternice grupuri de interese. Baltazar e convins ca Bloom a fost lucrat puternic pentru ca incepuse sa se dezvolte in Irak si deranja corporatii foarte mari. Oricum, justitia americana va stabili vinovatia lui Bloom.

Pe scurt, ce avem? Trei parteneri de afaceri - doi romani si un american -, dintre care unul este cel activ si in jurul caruia s-a construit, practic, intregul business: Bogdan Baltazar.

Fost presedinte al Bancii Romane de Dezvoltare, pe care a privatizat-o cu succes, maritand-o cu redutabila Société Générale, Bogdan Baltazar s-a facut remarcat printr-o extrem de agasanta, pentru unii, corectitudine, la care se adauga profunzime si curaj.

Intr-o lume macinata de interese - chiar daca nu de fiecare data obscure, dar paienjenisul intereselor poate macina doar prin prezenta -, Baltazar si-a facut si foarte multi prieteni, insa, constatam acum, si foarte multi inamici.

Altfel nu se explica cum, de joi pana vineri, simbolul bancherului modern, tenace, patriot, profesionist pana in maduva oaselor e manjit, de sus pana jos, pentru ca unul dintre partenerii sai este retinut prin America.

Brusc s-a instalat o suspiciune generalizata asupra persoanei lui Bogdan Baltazar, brusc se aduc in discutie contractele de consultanta pe care le deruleaza - pentru a tese neincredere la nivelul perceptiei celor cu care intra in contact -, brusc nu mai e ce-a fost, iar ce a fost valabil atatia ani s-a sters cu buretele.

Desi toata lumea stie ca el nu a facut nimic impotriva legii, ca nu este implicat sub nici o forma in scandalul darii de mita din cauza caruia e retinut fostul sau partener.

Dar ce folos ca stie o lume intreaga cine e Bogdan Baltazar daca, fara nici o explicatie logica, insa atat de usor de explicat prin teoria demolarii miturilor, cel mai important purtator de cuvant pe care l-a avut vreun guvern al Romaniei pana acum este tarat in mocirla cu voluptatea oamenilor care s-au nascut, au crescut si se simt bine in noroi si nu se lasa pana nu-i manjesc pe toti cei care le sunt prin preajma?!

Asocierea, spun eu deloc intamplatoare, dintre faptul ca un partener de afaceri al lui Baltazar a fost retinut si ca acelasi Baltazar ofera consultanta bancii portugheze Millennium, care se lupta in cursa pentru privatizarea BCR, este una dintre dovezile ca, la noi, nimic nu mai este sfant. Si asta e permis pentru ca regulile sunt valabile, acolo unde exista, doar pe hartie. In jungla realitatii se lucreaza pe scheme de tip mafiot: manjeste si fugi!

Scandalul in care este implicat Bogdan Baltazar se va stinge curand, ca orice foc de paie, dar cine va da socoteala pentru urmari? Omul de afaceri X sau ziaristul Y, care au fost parte din scenariul discreditarii lui Baltazar la momentul oportun? Mi-e greu sa cred ca vor avea remuscari. Iar cand reperele valorii sunt date la o parte, au grija impostorii sa se strecoare… Si nu sunt putini…