In interviul acordat vineri pentru Radio Delta RFI, Traian Basescu a facut o afirmatie extrem de interesanta, care lasa loc unor interpretari multiple. Presedintele a vorbit despre "o democratie eficienta", in contextul privind reformarea Constitutiei si a sistemului politic romanesc.

Termenul lansat de Traian Basescu aminteste de conceptul american de democratie eficienta, care are conotatii negative in ceea ce priveste anumite libertati individuale. Politologul Cristian Ghinea sustine insa ca presedintele a avut in vedere o "democratie functionala".

In interviul amintit, Traian Basescu a facut o dihotomie clara intre democratia clasica si ceea ce el a numit o "democratie eficienta". Astfel, seful statului a declarat ca "marea intrebare este: vrem o democratie clasica sau realitatile anilor urmatori ne obliga sa gandim un sistem politic care ar putea fi etichetat ca o democratie eficienta? Este un concept la care ma gandesc frecvent".

Seful statului a facut aceste afirmatii in legatura cu sistemul politic actual, despre care a sustinut categoric ca trebuie schimbat, la fel ca si Constitutia. Basescu a infirmat alegatiile conform carora isi doreste modificarea Constitutiei cu scopul de a putea manipula mai usor Parlamentul.

Analistul politic Cristian Ghinea a declarat, pentru Hotnews.ro, ca "de fapt Basescu vorbeste despre o democratie functionala. Are consideratii corecte despre sistemul politic actual, despre rolul Parlamentului. Dar face o confuzie intre democratie, care este doar un cadru de luare a deciziilor si de legitimare a puterii, si buna guvernare, care presupune mult mai mult".

Confuzia majora intretinuta de presedinte se refera la conotatia negativa a conceptului de "democratie eficienta". Acest concept, lansat in dezbatere in SUA, se refera la restringerea anumitor libertati individuale, cu scopul intaririi luptei impotriva amenintarilor asimetrice (terorism, spalare de bani, trafic de droguri, arme sau carne vie etc.).

Cristian Ghinea spune ca "presedintele trebuie descurajat sa mai lanseze asemenea gaselnite, din care s-ar presupune ca democratia este ineficienta prin definitia sa. Este un mit foarte vehiculat faptul ca democratia nu este eficienta.

Pina una alta cel mai puternic stat din lume este o democratie veche, Anglia a construit un imperiu avind un guvern cu puteri limitate si cazuri de tari care s-au dezvoltat fara democratie sint extreme de putine, au aparut doar in Asia de sud-vest, si sint mai degraba niste exceptii".

"In schimb", spune Ghinea, "avem puzderie de dictatori si de regimuri autoritariste in Africa, America latina, Europa de vest pina de curind (Spania, Portugalia), fosta URSS in

prezent care au pretins ca vor dezvolta acele tari in lipsa democratiei, care ii incurca. Rezultatul: acele tari au dat inapoi si dictatorii au sfirsit prin a-si lasa tara secatuita, cu toata presupusa lor eficienta".

"Pe scurt, Presedintele Basescu trebuie descurajat sa mai vorbeasca in termeni inventati pe loc, care pot duce la confuzii, asta la o citire binevoitoare. De altfel, este o exprimare extrem de confuza, pentru ca spre final spune ca "democratia eficienta este un comandament al Romaniei". Deci e bine sa ai democratie, se presupune.

Ca sa nu mai facem noi analize complicate pe text, Basescu ar trebui sa foloseasca termeni clasici: "democratie functionala", "buna guvernare" si sa nu mai inoveze politologia", a incheiat Cristian Ghinea.