Laptop-ul de 100 de dolari a fost lansat, in mod oficial, la Summitul Mondial privind Societatea Informationala (WSIS), ce a avut loc in Tunis.

Creat in mod special pentru milioanele de copii din tarile sarace sau in curs de dezvoltare, acest echipament are un procesor de 500 MHz (o putere de trei ori mai scazuta decat cel mai ieftin laptop de pe piata), doar 1 GB de memorie flash, nu HDD, sistem de operare Linux si un nou tip de ecran color LCD, extrem de ieftin - parametrii minimi, de unde a si rezultat costul redus al produsului

respectiv. In schimb, este dotat cu port WIFI pentru a putea fi conectat la Internet.

Denumit "aparatul verde" datorita culorii sale, acest calculator a fost dezvoltat de Institutul pentru tehnologie din Massachusetts - SUA si poate fi extrem de atractiv pentru zonele sarace ale lumii, deoarece, in afara posibilitatii de alimentare de la reteaua de electricitate, functia de portabilitate a echipamentului poate fi obtinuta prin actionarea unor mici manivele dispuse in partile

laterale ale tastaturii, pentru a obtine energia necesara in zonele in care elec-tricitatea nu este disponibila. Cu alte cuvinte, in forma actuala, laptop-ul functioneaza 10 minute pentru fiecare incarcare de un minut, avand si un adaptor pentru priza.

Dezvoltatorii acestui produs considera ca el ofera sanse educationale deosebite copiilor din zonele mai putin favorizate ale lumii. In acest sens, proiectul beneficiaza de sponsorizare din partea Google, ce a oferit un software global ce leaga laptop-urile impreuna si le conecteaza la Internet printr-o singura legatura.

In acest moment se poarta negocieri cu guvernele mai multor astfel de tari, intentionandu-se ca, intr-o prima etapa, sa se incheie parteneriate cu cate doua tari din America Latina, din Asia si Africa, discutiile fiind avansate cu Nigeria, Egipt, Brazilia, Argentina, Thailanda, China si India.

In paralel, se negociaza cu cinci companii ce ar putea fabrica aceste calculatoare portabile la preturi mici. Din pacate, pentru Romania vestile sunt destul de triste deocamdata, aceste produse nefiind in masura sa intre pe piata locala pentru ca anumite componente nu sunt conforme cu standardele CE.