Comitetul Interparlamentar Mixt UE-Romania s-a reunit la Bruxelles in prima reuniunea oficiala dupa publicarea raportului din toamna al Comisiei Europene.

Dupa interventia sa, Ministrul de Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu a fost audiat in Comisia pentru Afaceri Externe, Drepturile Omului si Politica de Aparare si Securitate Comuna a Parlamentului European.

Europarlamentarii si-au aratat ingrijorarea fata de ineficacitatea luptei impotriva coruptiei, parlamentarul ecologist Joost Lagendijk declarand pentru Deutsche Welle ca "este surprins de cate a auzit din presa europeana si cea romaneasca despre nivelul de coruptie fara ca presupusele dosare de instrumentare sa apara

vreodata. Daca aceste dosare au existat si au fost distruse, ne-a spus Joost Lagendijk atunci aceasta denota un fapt extrem de negativ".

Comisarul Olli Rehn a prezentat eurodeputatilor din Comitetul Interparlamentar, o scurta versiune a raportului din toamna, evidentiind atat aspectele pozitive cat zonele care trezesc Comisiei Europene serioase ingrijorari.

Olli Rehn a precizat ca "prima categorie de probleme cer o rezolvare tehnica, cum ar proiectele de legi inca neadoptate, de exemplu in materia achizitiilor legale si proprietatii intelectuale.

A doua categorie se refera la capacitatea Romaniei de a utiliza fondurile de aderare, de a infiinta Agentia de Plati sau un sistem de control administrativ in agricultura. Ultima serie de probleme are in vedere piata interna si securitatea Uniunii Europene.

Numeroasele iregularitati identificate in laboratoarele veterinare ridica ingrijorari majore cu privire la securitatea alimentara intr-o Uniune Europeana largita".

Dupa ce a amintit de lupta impotriva coruptiei si de rezultatele foarte slabe in instrumentarea dosarelor de catre procurori, Olli Rehn a avertizat ca nu va ezita sa aplice clauza de salvgardare daca aceste probleme nu vor fi rezolvate pana in toamna.

Comisarul Franco Frattini a vorbit din nou despre determinarea ministrului Monica Macovei in reformarea justitiei romanesti, afirmand ca acum ramane ca masurile luate sa fie implementate iar judecatorii si procurorii sa beneficieze de pregatiri profesionale apte pentru obtinerea de rezultate rapide impotriva coruptiei.

"Timpul se scurge iar cetatenii vor sa vada rezultate concrete pana la raportul din primavara, a continuat Franco Frattini, amintind si de necesitatea securizarii granitei de Est a Romaniei.

Al treilea vorbitor, ambasadorul Quinton Quayle, s-a aratat mult mai realist in abordarea coruptiei, subliniind ca "a dezradacina coruptia din Romania va fi un proces lung si dificil. Nu exista solutii rapide iar coruptia este adanc implementata in sistem.

Guvernul a facut cateva progrese, in particular in reformarea sistemului judiciar dar mai este de parcurs un drum lung".

Deplasandu-se la tribuna Comitetului de Politica Externa a Parlamentului European, ministrul de Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu a vorbit intr-un ton mult mai optimist despre independenta justitiei, toleranta zero in privinta coruptiei precum si de consolidarea capacitatii administrative a Bucuresti-ului.

S-a remarcat nervozitatea parlamentarilor europeni atunci cand vine vorba de ineficitatea luptei impotriva coruptie. Daca s-ar fi votat aderarea Romaniei in aceasta zi, a declarat Jan Marinus Wiersma, deputat olandez din partea socialistilor europeni, am fi votat pentru amanare.

Simplu! Cea mai mare problema a Romaniei si Bulgariei ramane credibilitatea procesului de reforma iar problema coruptiei este dominanta".

Wiersma a mai avertizat ca raportul Parlamentului European din decembrie este deosebit de important fiindca va fi trimis tuturor parlamentelor nationale ale statelor UE, acolo unde se vor ratifica tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei

Bruxelles