Dupa o saptamana de la intrarea bugetului 2006 in plenul Parlamentului, situatia este ingrijoratoare: pana vineri, la ora inchiderii editiei, parlamentarii ajunsesera de abia la amendamentele de la articolul 8. Proiectul are 1.100 de amendamente, cele mai multe facute de PRM.

Pana acum, alesii au respins propunerile de modificare a deficitului bugetar, care ramane batut in cuie, la 832,6 milioane RON. De asemenea, ei au respins o propunere, venita de la Partidul Conservator, de diminuare a TVA la 9% la alimentele de baza.

Cele mai aprinse discutii urmau sa fie pe banii Educatiei, mai multi parlamentari ai opozitiei ridicand, inca din prima zi, problema sumelor alocate de Guvern, necuprinse in buget. Intrega saptamana, grevistii din invatamant au scandat in fata Palatului Parlamentului.

La presiunea strazii, a opozitiei, dar mai ales a presedintelui Traian Basescu, premierul Tariceanu a cuprins Educatia intre cele 5 domenii prioritare ale bugetului pe anul viitor.

1. Integrarea europeana

8,7% din totalul cheltuielilor din 2006 a fost alocat pentru finantarea angajamentelor asumate in procesul de aderare la UE.

Prioritare pentru alocari bugetare au fost acele domenii sensibile, care pun in pericol integrarea la 1 ianuarie 2007: independenta Justitiei, combaterea coruptiei, reforma sistemului penitenciar, securizarea frontierelor, combaterea traficului de persoane si combaterea criminalitatii organizate si a spalarii banilor.

De pilda, Guvernul va aloca 8.947 de miliarde de lei vechi pentru reformarea sistemului judiciar; pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, CSM si Parchet cresterile bugetare fata de anul trecut sunt mai mari cu 20%. "Urmeaza ca, pe parcursul anului viitor, sa mai suplimentam fondurile in functie de nevoi", anunta Calin Popescu Tariceanu.

In ceea ce priveste securizarea frontierelor, alocatia va creste la 4.772 de miliarde de lei vechi, reprezentand 8,5% din totalul cheltuielilor pentru ordine si aparare. Pentru combaterea traficului de droguri si de carne vie, suplimentarile bugetare vor fi cu 17.758 de miliarde. Per ansamblu, Ministerului Administratiei si Internelor i-au fost alocate cu 10,5% mai multe resurse fata de 2005.

2. Educatia

Guvernul a acordat un plus de 34.500 de miliarde (circa 1,1% din PIB), dar exclusiv pentru proiecte de modernizare a invatamantului (cum ar fi dotarea laboratoarelor, constructia sau reabilitatarea caminelor, dotarea cu material didactic, cu manuale sau calculatoare etc.).

In decursul anilor, invatamantul s-a caracterizat printr-o subfinantare cronica, procentele alocate scazand anual: 3,45% (1997), 3,42% (1998), 2,67 (1999), 3,66 (2000), 3,64% (2001), 3,1% (2002), 3,24% (2003), 3,1% (2004), 2,97% (2005). Pentru 2006, se prognozeaza un 5%, bani care nu se vor duce insa in cresteri salariale.

"Nu putem promite cresteri salariale cu doua cifre", spune Tariceanu, care avertizeaza ca aceasta "cedare" ar lovi in tina de inflatie.

In ceea ce priveste cercetarea, bugetul pentru acest domeniu va fi majorat in 2006 cu 80%, "cea mai mare alocare bugetara acordata pana acum", dupa cum spune premierul.

3. Sanatatea

Banii pentru sanatate se vor duce in doua directii: achitarea datoriei istorice si finantarea reformei Nicolaescu. In primul rand, ar fi vorba de datorii de aproximativ 10.000 de miliarde, unele datand inca din perioada 2002-2003, pe care Executivul promite sa le plateasca pana la 31 ianuarie 2006.

In al doilea rand, Guvernul spera ca reforma in sanatate va duce la cheltuirea mai riguroasa a banilor.

Astfel, orice depasire a plafonului la farmacii cu mai mult de 5% echivaleaza cu rezilierea contractului; se lucreaza la o noua lege a farmaciilor si la una a spitalelor, care delimiteaza conflictul de interese, o lege a medicamentului si alta a asigurarilor sociale de sanatate; va fi reglementat un pachet de baza pentru servicii de sanatate acoperite din fonduri publice; managerii din spitale

vor fi evaluati, in conditiile in care s-a constatat ca mai putin de 15% din spitale concentreaza peste 70% din datoriile totale acumulate.

4. Infrastructura

Fata de 2005, bugetul de anul viitor va asigura un plus de 3.500 de miliarde pentru finantarea drumurilor comunale si judetene. Guvernul promite sa "urgenteze" constructia autostrazii Bucuresti-Constanta, "prioritatea zero".

In privinta controversatei autostrazi Bechtel, actuala majoritate doreste ca proiectul sa continue, "dar in masura in care contractul va fi reformulat", astfel incat sa respecte prevederile legale pentru plata avansului, iar cheltuielile sa fie diminuate. Se va modifica legislatia referitoare la parteneriatul public-privat, care sa accelereze proiectele de infrastructura.

Prioritare pentru 2006 sunt "ocolitoarele" marilor orase, inclusiv centura Bucurestilor.

5. Agricultura

Are cu 20% mai multe resurse decat in 2005. Guvernul se angajeaza sa finanteze progrmul "Fermierul", pentru dezvoltarea microfermelor, si sa sprijine comasarea suprafetelor agricole, prin acordarea rentei viagere. Nu se vor mai da subventii pe produs, ci se vor incepe programele de finantare europene prin Agentia de Plati, creata la Ministerul Agriculturii.

Cifrele lui Tariceanu

- In ceea ce priveste bugetul general consolidat, in 2006, veniturile cresc cu 15,8%.

- Cheltuielile bugetare in 2006 vor cunoaste o majorare de 12,6%. Cheltuielile de capital, esentiale pentru dezvoltarea infrastructurii, vor fi cu 36,4% mai mari decat in 2005. Cheltuielile de capital pentru investitii sunt cu 21% mai mari in 2006, fata de 2005, iar ponderea lor reprezinta 3,2% din PIB in 2006, fata de 3% in 2005.

- Se vor crea 100.000 de locuri de munca suplimentare, peste cele 148.000 " albite " anul acesta de cota unica.

- Inflatia: 5,5-6%.

- Crestere economica: 6%.

- Deficit bugetar: 0,5%.

Calculul lui Tanasescu

"Este fals cand spuneti ca anul viitor va fi o crestere economica de 6%. Probabil va fi de 4%", i s-a adresat lui Tariceanu, fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu (foto). El a adaugat ca, in 2005, cresterea economica se situeaza sub 4%, fata de 8%, tocmai din cauza cotei unice.

Tanasescu a mai spus ca este pentru prima data cand Romania are un excedent bugetar "extrem de mare" de 1,1 din PIB, la sfarsitul lunii octombrie.