Editura Curtea Veche lanseaza cartea Pe umerii lui Marx. O introducere in istoria comunismului romanesc a senatorului si conferentiarului Adrian Cioroianu. Lansarea are loc in cadrul Targului de Carte Gaudeamus, sambata, 26 noiembrie, ora 12:00 la Sala de Marmura. Prezinta: prof. Neagu Djuvara, Marius Oprea si Doina Jela.

Intr-o sinteza extinsa a istoriei comunismului romanesc, Adrian Cioroianu propune o perspectiva noua si provocatoare asupra unui faliment national cu implicatii sociale, politice, economice si culturale de proportii.

Inceputa prin scindarea socialistilor romani, cu un continut al contrastelor (haosul programatic al primelor decenii de activitate, asaltul stalinist asupra Europei Orientale dupa 1945, distrugerea Romaniei traditionale, sovietizarea in mars fortat) si cu un final marcat de o lunga agonie (un cult stupid al personalitatii Conducatorului, dublat de cursa pentru formarea Omului si Societatii de tip nou), istoria regimului comunist din Romania este istoria unui esec.

De la Gheorghe Cristescu-Plapumaru la Ana Pauker, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Lucretiu Patrascanu si Nicolae Ceausescu, de la impunerea frauduloasa a guvernului Petru Groza pina la momentul de apogeu din vara anului 1968 sau la episodul politico-sportiv al Olimpiadei din 1984, sinteza lui Cioroianu traseaza evolutia si involutia unei utopii stalinist-nationaliste care, in numele progresului si la

adapostul citorva fraze legitimatoare din Marx, a dus la cea mai inselatoare si catastrofala perioada din istoria contemporana a Romaniei.