In emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la radio Mix, liderul Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, a afirmat ca este surprins de numarul mare al cadrelor didactice care au reintrat greva generala.

"Nu ne-am asteptat. Astazi este o crestere procentuala a celor reintrati in greva generala la care aproape nu ne-am asteptat. Colegii s-au radicalizat", a declarat Gheorghe Izvoranu.

Liderul sindical a spus ca profesorii ii vor cere presedintelui sa nu promulge legea bugetului. De asemenea, el sustine ca sindicatele pregatesc mitinguri de protest in toata tara fata de dispretul aratat de Guvern cadrelor didactice. Izvoranu afirma ca exista si riscul inghetarii anului scolar, desi profesorii nu doresc acest lucru.

Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Alma Mater, a recunoscut ca sindicatele au cerut majorarea salariilor cu 20%, dar nu vor accepta oferta de 8%. El a spus ca vor informa Confederatia Mondiala a Muncii cu privire la refuzul Guvernului Roman de a aloca 5% din PIB educatiei, procent apropiat de cel din tarile Uniunii Europene.

Democratul Valentin Iliescu va demisiona daca Guvernul nu va aloca educatiei 5% din PIB

Deputatul PD, Valentin Iliescu, membru al Comisiei de Munca, a propus sindicalistilor incheierea unui pact social pana la sfarsitul acestui an, urmand ca acestia sa-si reia protestele din ianuarie, daca nu vor primi banii promisi de Guvern. In emisiunea Romania la Raport, el a declarat ca va demisiona in cazul in care Executivul nu va aloca 5% din PIB.

"Eu ma angajez aici public ca-mi voi da demisia din Parlament daca Guvernul nu va aloca pana la urma 5% din PIB pentru anul 2006.

Doi, imi asum angajamentul in fata dvs si as vrea chiar de maine sa ne apucam impreuna de un lucru foarte important sa incepem sa construim adunand cele 200 de acte normative care reglementeaza in momentul de fata salarizarea bugetarilor, sa construim o lege unica, un asa numit cod al salarizarii bugetarilor in care sa dam dvs, cadrelor didactice recunoasterea si aprecierea pentru rolul si importanta sociala pe care o aveti", a declarat Valentin Iliescu.

Petru Andea: Majoritatea parlamentara a respins introducerea in buget a celor 8% alocate cresterilor salariale a profesorilor

Deputatul PSD Petru Andea, membru al Comiei de Invatamant, a declarat in aceeasi emisiune ca majoritatea parlamentara a respins introducerea in buget a sumei necesare pentru cresterile salariale ale cadrelor didactice.

"Noi astazi am facut o incercare. Pe baza propunerii Guvernului ca mareste cu 8% salariile in doua transe: de 5% in ianuarie si 3% in octombrie, ceea ce da media 6%, am propus sa trecem acest lucru in buget.

Astazi la tribuna Parlamentului personal am solicitat cresterea de la 6.096 la 6.500 de miliarde alocatia pentru salariile cadrelor didactice, exact 8%. Majoritatea parlamentara, la indemnul ministrului de Finante, a respins aceasta propunere", a afirmat Petru Andea.