Temerile unor bancheri privind posibila incetare a activitatii de „bancassurance", adica de subscriere a politelor de asigurare conexe unor produse de economisire bancara, nu sunt justificate. O noua lege, creata la sugestia Bruxelles-ului, va modifica actualele prevederi, conform carora activitatile de bancassurance urmau sa inceteze la 1 ianuarie 2006.

Arbitrul pietei - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) - urmeaza a fi ingaduitor cu bancile si asiguratorii si va emite norme prin care va acorda o perioada de gratie de cativa ani inainte de aplicarea prevederilor stricte ale noii legi. In Ungaria, perioada-tampon de adaptare acordata firmelor a urcat pana la 5-6 ani, spun oficalii CSA.

Pregatirea teoretica si certificarea agentilor de asigurari, inclusiv din cadrul bancilor, si detalierea si separarea bugetelor anuale ale firmelor pe categorii de asigurari in functie de riscuri reprezinta cateva din specificatiile noului proiect de lege aflat pe masa parlamentului.

Noua reglementare avantajeaza firmele straine de asigurari, intrucat prevede ca subsidiarele care apartin unor firme occidentale isi vor putea forma rezervele tehnice pe baza unor fonduri sau active externe.

Proiectul va aduce modificari Legii asigurarilor (32/2000) si va fi adoptat luna viitoare fie de Legislativ, fie printr-o ordonanta a guvernului, pentru ca activitatea de armionizare cu legislatia europeana sa ramana „in grafic".

„Noul proiect nu modifica brusc reglementarile de pe piata asigurarilor, ci va exista o perioada rezonabila de aplicare a noilor prevederi", sustine Paul Mitroi, director general al Directiei de Reglementare din cadrul CSA.

El ne-a explicat ca angajatii bancilor implicati in „bancassurance" si cei ai firmelor de asigurari vor trebui sa obtina calificari si certificari speciale, din partea unor institutii acreditate de invatamant.

Mitroi sustine ca in urma adoptarii noii legi, CSA va emite noi norme de aplicare a acesteia, in urma unor dezbateri cu asiguratorii si reprezentantii bancilor interesate de activitatea de „bancassurance".

„Sa vedem cum vor arata normele de aplicare a noii legi. Din cate stim noi, noul proiect este favorabil continuarii activitatii de bancassurance. Singura problema- nu stim cat de capabil este Institutul de Asigurari sa faca fata miilor de cereri de licentiere care vor veni", spune seful unui departament bancar de bancassurance.

Mitroi sustine, insa, ca Institutul de Asigurari nu este singura institutie ce va fi abilitata sa certifice agentii de asigurari din cadrul firmelor, sau pe cei din cadrul bancilor.

Citeste articolul integral in Averea