Miercuri, Intercont Music si Ducu Bertzi au petrecut la libraria Carturesti. Motivlul: lansarea albumului de colinde "Seara de Craciun"

La petrecerea udata cu ceai de fructe au participat Ducu Bertzi, Marius Batu, Mihai Nenita (cei pe care ii puteti asculta pe acest material discografic), dar si Oliver Sterian (responsabil cu clapele si efectele speciale de pe album) si Florian Pittis.

Chiar daca nu este prezent pe acest album de colinde, motivul pentru care a fost prezent si „Motu" Pittis este unul cat se poate de intemeiat: alaturi de el Ducu Bertzi, Marius Batu, Mihai Nenita vor porni in turneu in tara, dar si afara.

Si ii asteapta un turneu luuung: Targu Mures-24 noiembrie, Bistrita-25 noiembrie, Alba Iulia-26 noiembrie, Israel 29 noiembrie – 03 decembrie, Bacau - 4 si 5 decembrie, Bucuresti (Centru de presa al Radiodifuziunii)-07 decembrie, Ploiesti-08 decembrie,Timisoara-09-11 decembrie, Targu Jiu-15 decembrie, Sinaia -Predeal 16-18 decembrie.

„Daca la lansarea postului radio 3 net eu si Ducu ne-am taiat motul, acum, la lansarea acestui album sa nu ma mai puneti sa fac acelasi lucru. Nu de alta dar acum parul imi cade singur, fara sa il mai tai eu", a glumit Florian Pittis.

Albumul contine 14 piese: Seara de Craciun, Noaptea de Ajun, Primeneste-ti gazda casa, Cheama-ti gazda, Seara serilor, La poarta la Tarigard, Un crestin s-a-nvrednicit, Pe podele de nuiele, Trei pastori, Mos Craciun, Plecarea, Veniti Pastori in Viflaiem, Florile Dalbe si Poveste de iarna (instrumental).

Lansarea de miercuri a venit dupa un week end plin. Ducu Bertzi si prietenii sai Marius Batu si Mihai Nenita au sustinut trei concerte in Franta, la Montpellier, Sete si Marsilia. Publicul spectacolelor sustinute aici a fost format in cea mai mare parte din francezi, ba chiar presa locala (franceza) a relatat evenimentul in termeni pozitivi. Si, ca sa ne credeti pe cuvant, va atasam unul dintre articolele cu pricina.

Iata ce ne-a povestit Ducu despre „Seara de Craciun":

"In februarie 2005 m-am hotarat sa inregistrez un nou album de colinde. Invatasem cateva colinde noi, necunoscute marelui public, in plus trecusera cinci ani de la , album care fusese conceput ca o poveste de iarna, cu toate ingredientele necesare unei povesti.

Aveam in schimb o singura problema: cum sa sune noul album? Solutia era una singura: sa merg pe mana celor tineri si extrem de talentati. Astfel incat i-am dat mana libera lui Mihai Nenita sa-l orchestreze cum crede si lui Oliver Sterian sa-l mixeze la nivelul anului 2005 ca sound.

Lucrurile nu au mers usor, entuziasmul lor fiind uneori prea mare si nu ma mai recunosteam eu ca spirit in album. Inregistrarile au inceput pe o vreme propice: era un viscol afara de ajungeam foarte greu la studio, dar asta ne-a ajutat foarte mult, pentru crearea atmosferei. Noi cantam, afara viscolea, ne simteam bine, ca intre prieteni, parca venea Craciunul...

Inregistrarile au durat destul timp, caci Mihai a propus la fiecare piesa o alta abordare, asa incat sa nu semene doua piese intre ele, ca aranjament.

Apoi mai ia cu imprumut o chitara clasica la Mihai Pokorski, mai pune momentele indelungate de sueta, au mai fost turneele – cand Oliver, cand noi - astfel incat la mixajul final ciresul din curtea studioului avea deja si fructe. Cam ciudat sa auzi pe o strada linistita, in plina splendoare de iunie, colinde si efecte de viscol, dar asta a fost....

De ce toata lumea e innebunita iarna dupa colinde? Nu poate exista Sarbatoarea Nasterii Domnului fara o colinda. Chiar daca o canti tu in gand, singur, de Sarbatori, ai senzatia de comuniune sufleteasca, de pace si dor de copilarie.

Noi am crescut in asteptarea Sarbatorii, dar asta nu ne-a indepartat de fiorul pe care fiecare dintre noi l-a avut in preajma Craciunului. E destul de complicat de abordat colindul. Pe cat e de simplu, pe atat de atent trebuie sa fii cum il abordezi. Colindul e curat si lin, ca o ninsoare pe-nserat.

Craciunul este o sarbatoare a familiei, una dintre putinele care ne-au mai ramas intr-o lume tot mai neglijenta cu ea insasi. Daca nici de Sarbatori nu iti aduci aminte de cei dragi, ce-ti mai ramane in restul anului?

Eu am avut sansa sa ma nasc in Maramures, la Sighet, si acolo Sarbatorile se tineau si se tin cu sfintenie. In Bucuresti, ca in orice metropola, lucrurile sunt mai… diluate. De aceea am incercat sa le imprim copiilor mei obiceiul petrecerii Sarbatorilor asa cum l-am deprins eu.

Iar daca am venit din Maramures cu aceasta bogatie, am considerat ca traditiile acestea minunate ar trebui sa fie cunoscute peste tot.

Echipa cu care am colaborat la realizarea acestui album a fost extraordinara: Marius Batu a cantat ce trebuia si ce simtea ca este nevoie, iar cei doi fosti colegi de Conservator, Mihai si Oliver, s-au regasit in acelasi studio unde ii adusese cu zece ani in urma Vali Sterian. De mare ajutor ne-au fost si Manu si Raluca.

A contat enorm si sprijinul financiar acordat de fratii Ferfelis (Yanis si Vasilis), greci 100%, dar interesati de traditiile romanesti. Ei tin mult la mine si au vrut sa sprijine un album de colinde romanesti. De asemenea Luke, directorul comercial al firmei Ferfelis-Elgeka, maramuresean de-al meu, a fost mentorul principal.

Ba chiar am invatat un viflaem superb de la el din sat, viflaem pe care l-am inclus pe album.

Sa-ti fie casa plina de miros de brad, sa-i ai pe cei dragi langa tine, sa canti si si sa te bucuri."

Ducu Bertzi