Ultima modificare a proiectului de Cod Fiscal a adus, pe linga acciza de 100%, un pret minim de 31.500 de lei pe pachetul de tigari. Prevederea, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie, va scumpi cu pina la 50% cele mai ieftine marci de tigari.

Acciza minima pe tigari echivalenta cu cea din categoria de pret cea mai vinduta si pretul minim 90% din aceeasi categorie, prevazute de ultima forma a proiectului de Cod fiscal, penalizeaza de la 1 ianuarie toate marcile populare de tigari, avertizeaza Gilda Lazar, director la JTI Romania.

„Pachetele situate in prezent sub pretul L&M trebuie sa coste, potrivit prevederilor Finantelor, minimum 90% din L&M, adica 31.500 lei" a spus Gilda Lazar.

Prin urmare nu vor fi afectate tigari ca L&M, Kent, Marlboro, Camel sau Parliament, dar pretul la Carpati va creste cu aproape 10.000 lei (50% fata de pretul actual), iar la Winchester cu 4.000 lei. Reprezentantul fabricantului de tigari JTI spune ca logica acestor prevederi lipseste, deoarece acciza, prin definitie, este o taxa pe produse de lux.

„Este ca si cum ai cumpara un Logan la pret de Mercedes", a afirmat Gilda Lazar, indicind ca noile norme vor incuraja mult contrabanda. Ca urmare, vor scadea veniturile bugetare si va fi incurajata formarea monopolurilor private, crede fabricantul. Prevederea va fi mentinuta numai cu avizul favorabil al Consiliului Concurentei, se precizeaza in proiect.

In varianta anterioara a proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal, din 16 noiembrie, nu este precizata o valoare a ponderii pretului maxim de vinzare in pretul pentru cea mai vinduta categorie.

In proiectul de la finele lunii septembrie era stabilit un procentaj de 76% pentru determinarea pretului maxim si se preciza ca accizele pentru tigari vor fi calculate, incepind de anul viitor, pornind de la o valoare minima determinata trimestrial, la nivelul a 90% din suma incasata din accize pentru cea mai bine vinduta categorie de pret.