Blitz-vizitele Angelei Merkel la Paris, Bruxelles si Londra arata ca noua politica externa a Germaniei e una de compromis. Chirac i-a vorbit de axa Paris-Berlin, dar Merkel nu a preluat formularea.

Imediat dupa investirea in functia de cancelar, Angela Merkel a demarat un blitz-turneu la Paris, Bruxelles si Londra. Chirac i-a alergat in intimpinare, i-a sarutat mina, i-a multumit pentru „onoarea" ca a fost primul sef de stat pe care l-a vizitat.

La conferinta de presa comuna, Chirac a vorbit de „axa Paris-Berlin", dar Merkel a evitat sa foloseasca aceasta formula in raspunsurile adresate jurnalistilor. S-a aratat in schimb „ferm convinsa" ca intre cele doua tari trebuie sa existe „o relatie prietenoasa si intensa".

De origine est-germana, Merkel a subliniat ca relatia cu Franta nu trebuie sa fie in detrimentul noilor state membre, cu care doreste sa aiba un dialog mai intens decit guvernul precedent.

Desi a recunoscut ca se inscrie in traditia predecesorilor sai, care au ales Parisul ca prima vizita oficiala, Merkel a subliniat ca „nu este vorba de un ritual".

Reprezentanta a unui guvern pe jumatate social-democrat, Merkel trebuie sa impace si in politica externa doua directii diferite: daca inainte de alegeri se arata adepta solutiei britanice la criza bugetului european - reducerea subventiilor agricole -, la Paris, cancelara germana a acceptat sa mearga pe mina Frantei la summitul din decembrie.

Europa si NATO

Daca prima vizita a fost o concesie facuta traditiei franco-germane, urmatoarele doua intilniri ale cancelarului Angela Merkel s-au desfasurat la Bruxelles, la sediul Parlamentului European si la cel al NATO.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a sesizat importanta simbolica a acestei vizite, iar Merkel si-a exprimat dorinta ca „NATO sa devina din nou in primul rind o alianta", in care divergentele sa fie intii discutate si sa se caute o solutie comuna, abia in ultima instanta urmind sa se adopte pozitii diferite.

Comisarul José Manuel Barroso s-a aratat incintat ca Germania are din nou „o conducere ferma", pentru ca „Europa are nevoie de o Germanie puternica". Merkel a pledat pentru incheierea luptelor ideologice din interiorul Uniunii, care impiedica solutionarea problemelor.

Multumiri Austriei

Angela Merkel a multumit intr-un interviu acordat televiziunii austriece ORF pentru atitudinea Austriei inainte de inceperea negocierilor cu Turcia. „Ii sint foarte recunoscatoare guvernului austriac pentru ca a scos in evidenta capacitatea de integrare a Uniunii Europene si cred ca acest lucru este o contributie majora pentru Europa".

Blair astepta ajutor pentru rabat

Angela Merkel urma sa se intilneasca ieri-seara cu prim-ministrul britanic Tony Blair. Subiectele abordate intre cei doi urmau sa fie, cel mai probabil, bugetul Uniunii Europene, planurile de deschidere a pietelor pentru industria serviciilor si reforma in industria chimica si a zaharului.

Analistii politici nu se asteapta la o schimbare de pozitie spectaculoasa in ceea ce priveste bugetul: „In termeni de politica concreta, nu este previzibila o schimbare prea mare, in parte din cauza naturii in care este organizata UE", considera Canan Atilgan, specialist in probleme europene la Fundatia Konrad Adenauer, o fundatie apropiata Uniunii Crestin-Democrate.

Cu toate acestea, Tony Blair s-ar multumi cu un progres partial in ceea ce priveste bugetul UE pentru 2007-2013.

Presedintia britanica s-ar putea termina cu un esec in decembrie, in cazul in care nu se ajunge la o intelegere privind aceasta problema, arata Reuters.

Disputa dintre Marea Britanie, care doreste reducerea ajutoarelor din agricultura, si Franta, care cere eliminarea rabatului britanic, nu va fi transata de Merkel.

Se pare ca noul cancelar va urma politica lui Schröder, de a sustine Franta, dar Marea Britanie ar putea obtine macar o indulcire a tonului politicii germane fata de rabat.

Corespondentul BBC pe probleme europene crede ca Angela Merkel va cere Marii Britanii sa renunte la acest rabat, in valoare de mai multe miliarde de euro. Merkel a subliniat insa ca problema rabatului este doar o parte a chestiunilor ce trebuie sa fie rezolvate la nivel european.