Banca Comerciala Romana (BCR) a atras de la BERD un imprumut pe termen lung, in valoare de 50 milioane de EUR, destinat dezvoltarii sistemului de finantare ipotecara din Romania.

Acordul de finantare a fost semnat vineri 25 noiembrie 2005, la Bucuresti, de catre Hildegard Gacek, Director BERD pentru Romania si Nicolae Danila, Presedinte executiv al BCR.

BCR va folosi acest imprumut pentru a acorda, in lei si EUR, credite ipotecare in valoare de pana la 100.000 EUR pentru achizitionarea, construirea sau renovarea locuintelor. Acest plafon de credit poate fi extins, de la caz la caz. De facilitatile noului imprumut pot beneficia atat clientii actuali ai BCR cat si cei potentiali.

Noul imprumut de la BERD este acordat pe 12 ani. Dobanda este EURIBOR la 6 luni la care se adauga o marja care reflecta parcursul excelent al BCR si aprecierea de care se bucura in lumea afacerilor.

Acesta este cel de al doilea imprumut acordat BCR de catre BERD pentru finantari ipotecare, primul, in valoare tot de 50 milioane EUR, fiind acordat in 2003, an in care BCR a lansat, practic, creditul ipotecar in Romania.

Pana acum, in numai 3 an, datorita creditelor ipotecare si imobiliare oferite de BCR, peste 44.000 de familii au o noua locuinta. BCR a acordat, pana la finele lunii octombrie 2005, credite ipotecare si imobiliare in valoare de peste 1,6 miliarde lei noi (echivalentul a peste 450 milioane EUR), inregistrand o cota de piata de peste 35%.

"BCR, cu o buna reputatie si un nivel profesional recunoscut, are capacitatea de a oferi romanilor din intreaga tara acces la finantarea necesara construirii, cumpararii sau renovarii proprietatilor rezidentiale. Cota de piata a BCR arata ca una din trei familii beneficiaza de o noua locuinta apeland la BCR.

Vom continua sa ne concentram atentia asupra pietei creditului ippotecar - un segment cheie pentru BCR - pentru a carei dezvoltare cooperarea cu BERD este foarte importanta", a declarat Nicolae Danila, Presedinte Executiv al BCR.

Creditele pentru investitii imobiliare au inregistrat, la BCR, o crestere cu 43% in primele 10 luni ale anului, ceea ce constituie o premisa solida pentru dezvoltarea acestei piete si in perioada urmatoare.

„Incheierea acestui acord a evidentiat capacitatea tehnica si profesionala a BCR, care, ca principal sustinator al economiei reale si a sectorului privat in special, deruleaza, in prezent, 46 de programe structurale, nationale si regionale lansate in Romania, in valoare de aproximativ 2 miliarde EURO" a adaugat presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila.

BCR este cea mai importanta banca din Romania, gestionand active de aproape 9 miliarde de EURO. Banca are in prezent aproape 360 sucursale si agentii in intreaga tara, avind unitati in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori.

Banca pune la dispozitia clientilor servicii de Internet banking si e-commerce, emite 14 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata cea mai mare retea nationala de ATM - 1.000. Numarul clientilor a crescut constant ajungand in prezent la peste 5 milioane, din care 90% sint clienti persoane fizice.

BCR se prezinta astazi ca cel mai important Grup financiar din Romania, cu activitati in tara si strainatate, prin subsidiare si sucursale bancare, cu o prezenta marcata prin societatile sale de profil, pe piata de capital, pe piata leasingului, pe cea a asigurarilor si in domeniul managementului activelor.