Autoritatile franceze au declarat razboi cantaretilor de muzica rapp, si vor sa-i aduca in fata justitiei. Cantaretii sunt acuzati ca, prin mesajele din melodiile lor, au incitat la ura si acte rasistre si au alimentat violentele izbucnite in suburbiile pariziene la inceputul lunii.

Versurile formatiilor rapp din Franta prevesteau, intr-o oarecare masura, revolta imigrantilor din suburbiile Parisului. Cei mai multi dintre rapperi provin ei insisi din familii sarace de imigranti si au ales sa-si exprime nemultumirile si frustrarile prin muzica.

Sunt furiosi ca statul nu-i ajuta sa iasa din mizerie si i-a uitat in ghetourile de la marginea Parisului. La fel ca ei sunt sute de alti tineri, insa acestia si-au aratat nemultumirea prin violenta.

Primele incidente au izbucnit pe 27 octombrie, dupa moartea accidentala a doi imigranti, care incercau sa scape de urmarirea politiei. A fost scanteia care a aprins butoiul cu pulbere.

Noapte de noapte, timp de aproape trei saptamani, zeci de tineri, majoritatea de origine africana, au iesit strada ca sa dea foc la masini si sa vandalizeze cladiri. Aproape 9.000 de masini au fost arse si mai multe imobile distruse, iar 3.000 de protestatari au ajuns in arest.

Unii au fost condamnati si risca sa fie expulzati din Franta.