Reprezentantii celor patru federatii sindicale din invatamant s-au intalnit duminica dimineata cu vicepremierul Gheorghe Pogea, pentru a discuta pe marginea propunerii Guvernului, lansata sambata seara de premierul Calin Popescu Tariceanu. Dupa doua ore de negocieri, presedintele Traian Basescu a sosit la Palatul Victoria pentru a lua parte la discutii.

Referitor la prezenta sefului statului la intalnirea cu sindicalistii, premierul Tariceanu a apreciat-o ca benefica, daca vizeaza detensionarea situatiei, anunta agentiile de presa.

Premierul a dezvaluit ca sambata au avut loc discutii intre Guvern si sindicalistii din invatamant, timp de sase ore, dar acestea nu au fost facute publice "pentru a nu exista o presiune din partea opiniei publice asupra discutiilor care au loc si asupra federatiilor sindicale", a clarificat Tariceanu.

Primul ministru roman nu participa la negocierile de la Palatul Victoria intrucat se afla in Spania, la o conferinta aniversara a Parteneriatului Euro-mediteranean.

Noua oferta a Guvernului, propusa sambata seara este mai generoasa cu 1.000 miliarde de lei vechi decat cea initiala de 8%, pe care sindicalistii au respins-o.

Guvernul a propus o crestere salariala totala de 11,5 % pentru 2006, in doua transe, astfel incat salariile vor creste cu 5% din ianuarie, si cu inca 6,5% din septembrie.

Sindicatele din invatamant au cerut in decursul acestei saptamani o majorare a salariilor cu 18%, dar Guvernul a refuzat, motivand ca o astfel de crestere ar destabiliza intreaga economie romaneasca.