Asiguratorii romani au subscris prime brute in valoare de 934 de milioane de euro pe primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 44% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cel mai mult a crescut segmentul asigurarilor de viata.

Raportat la moneda Uniunii Europene, rata de crestere a primelor de asigurari a inregistrat in acest an o crestere de 44% fata de aceeasi perioada a anului 2004, aprecierea monedei nationale in raport cu euro, de circa 12,5%, in 2005, jucind un rol semnificativ in atingerea acestei performante.

Cine e cel mai bun asigurator

In topul primelor brute subscrise din asigurari generale, in perioada ianuarie - septembrie 2005, se situeaza Allianz-Tiriac, cu prime brute subscrise in valoare de circa 563 de milioane RON (155,6 milioane de euro), urmata de Asirom, cu 415 milioane RON (114,7 milioane de euro), si Omniasig Group WS, cu 292 milioane RON (80,8 milioane de euro).

Cele trei companii detin impreuna 47,97% din piata asigurarilor, respectiv Allianz-Tiriac are peste 21% din piata, Asirom - 15,8% si Omniasig Group WS - 11,17%. Printre primele 10 companii se numara in continuare Unita Group Ws, Ardaf, Asiban, BCR Asigurari, Astra, Generali, AIG Romania.

RCA merge bine

Daca despre RCA se stie ca se majoreaza anual, in functie de cresterea inregistrata pe segmentul auto, in acest an se remarca, in schimb, asigurarile de viata, care au totalizat in primele 3 trimestre ale anului in curs prime brute subscrise in valoare de 761,5 milioane RON (210,4 milioane de euro), inregistrind o crestere nominala in euro de peste 58%.

In acest top al asigurarilor de viata, majorari semnificative in moneda europeana au inregistrat BCR Asigurari si Asiban, cu 565,65%, respectiv 169,57%. Evolutia BCR Asigurari pe segmentul analizat a propulsat compania pe pozitia a 3-a in ierarhia asigurarilor de viata, cu o cota de piata de 9,1%, iar AIG Life are o crestere de 71,65%, compania urcind pe pozitia secunda in top.

Totusi, liderul pietei asigurarilor de viata ramine ING Asigurari de Viata, cu o cota de piata de 36,79% si prime brute subscrise de 77,42 milioane de euro.

Departe de Europa

In prezent, piata asigurarilor in Romania detine 1,4 la suta din PIB. Anul trecut, un roman aloca 40 de euro pentru asigurari, spre deosebire de un luxemburgez care aloca circa 10.000 de euro anual. •

Asigurarea locuintelor ar putea fi inclusa in impozit

Una dintre numeroasele variante ale viitoarei legi a asigurarii obligatorii pentru locuinte sustine ca 15 procente din impozitul pe locuinta sa reprezinte prima de asigurare a caselor impotriva dezastrelor naturale, cu incepere din anul 2006. „Este o varianta, dar pe care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nu o agreeaza.

De asemenea, se mai doreste ca asigurarea locuintei sa fie incasata de administratiile financiare. Dar in acest moment nu este nimic sigur, datorita faptului ca nu avem o harta a riscului in Romania. Iar aceasta harta trebuie intocmita de Banca Mondiala.

Oricum, noi sustinem ideea ca asigurarea obligatorie pentru locuinta sa nu fie perceputa de cetatean drept o noua taxa pe casa", mai declara, in exclusivitate pentru ziarul „Cotidianul", presedintele CSA, Nicolae Crisan. •

Un sfert dintre asiguratorii mici vor disparea inainte de integrare

Peste un sfert dintre companiile mici si mijlocii de asigurari, care opereaza pe piata romaneasca, sint amenintate cu disparitia inca de la jumatatea anului viitor, daca nu-si maresc capitalul social.

Majorarea capitalului social minim de 5-6 ori peste cel existent, pina la pragul de siguranta de doua milioane de euro, ii va pune in dificultate pe jumatate dintre asiguratorii din Romania, a sustinut Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Asiguratorilor Mici si Mijlocii din Romania (ARMMA).

„Solvabilitatea, si nu capitalul social, ar trebui sa fie principalul element de care trebuie sa se tina seama in functionarea unei societati de asigurari", a mai declarat Plosceanu. Potrivit reprezentantului ARMMA, 25-30% dintre companiile mici si mijlocii din acest domeniu vor fi nevoite sa-si inceteze activitatea la 30 iunie 2006.

„Este regretabil ca nu ne omoara concurenta din UE, ci CSA-ul (n.r. - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor)", a spus Plosceanu. In prezent, in Romania functioneaza 43 de societati de asigurari, dintre care 50% sint companii mici si mijlocii, care detin 2-3% din piata. Prin comparatie, primii zece mari asiguratori detineau o cota de piata de 81%, la sfirsitul primului semestru din acest an.

Florin Cepraga, Dan Odagiu