Exista „inchisori secrete" americane in Romania si in Polonia? Sa speram! Motivele: pe primul loc, datina proamericana a est-europenilor care au cercetat, deja, pe dinauntru, statele-inchisoare sovietice. Dati-ne voie, stimat Strasbourg si nepretuit Bruxelles, sa punem la lucru singura calificare la locul de munca fortata pe care am dobindit-o in 40 de ani.

Sintem doctori in inchisori si am ajuns sa deosebim, fara gres, celulele care distrug libertatea de cele care o apara.

In al doilea rind, romanii si polonezii au o mare sete de viata si calatorie si ar dori sa le imbine pe amindoua, fara vize (multumim!) si fara servicii de propulsie prin bomba.

Dar cine intreaba? Nimic mai instructiv: Consiliul Europei. O organizatie nascuta, in 1949, din viziunea lui Winston Churchill. Dupa aproape 50 de ani, marele Prim-Ministru britanic ar face, tocmai bine, figura de anchetat al Consiliului. Churchill a fost un adept neconditionat al libertatii si al fortei.

Libertatea de a trai dupa principiile democratiei occidentale si forta nelimitata impotriva celor ce incearca sa o distruga. Cine n-are chef de figura lui Churchill trebuie sa afle ca rateaza si intelepciunea trecutului, si sensul prezentului. Traim vremuri mai perfide decit schema simpla in care lupta Churchill.

Adversarii Occidentului nu mai poarta un razboi declarat, nu au drapel de stat, guvern si uniforme.

Consiliul Europei, „Washington Post", Human Rights Watch si alti detectori de abuzuri americane vor sa afle daca exista inchisori secrete in Estul Europei.

Intrebarea e gresita, iar ancheta va slabi lumea europeana.Prima intrebare cu care erau datoare aceste organizatii pline de timp liber si gata de rapoarte e: exista retele teroriste secrete in Europa de Vest? Si mai departe: ce urmaresc ele? Generalizarea bucatariei arabe in Europa sau distrugerea sistemului politic occidental? In cazul in care nu opteaza pentru primul raspuns, organizatiile

amintite isi pot pune problema imediat urmatoare. Cum anume poate fi invins un asemenea dusman? Victorie nu inseamna, in acest caz, nimic altceva decit dreptul cetateanului traitor intre Malmö si Birlad de a muri asa cum hotaraste Cel de Sus si dreptul Celui de Sus de a nu fi inlocuit de un Dumnezeu strain. Sau de ratiunea resentimentara a Europei antiamericane.

Acest continent, aparat in continuare de garantii militare americane, a invatat sa fie cusurgiu, ca un gospodar care trimite acasa pompierii veniti sa stinga focul, pentru ca nu sint inchisi la toti nasturii. Criticii practicilor americane numara avioane pe la Timisoara, dar nu pot sugera cum anume pot fi facuti sa vorbeasca membrii celulelor teroriste.

In afara ideii utopice dupa care un terorist care a taiat ieri un cap e, azi, nerabdator sa faca un schimb larg de impresii cu anchetatorii lui, criticii Americii nu dau vreo alta solutie. Or, de succesul metodelor de interogare depinde tot, de la sansa de a-i balacari fara teama pe americani la dreptul Consiliului Europei de a avea un sediu, nu un morman de ruine.

Interogarea teroristilor prizonieri nu poate urma, intotdeauna, regulile curente ale justitiei occidentale. Ancheta asupra unui acuzat local se sprijina pe tot ceea ce vine odata cu suveranitatea legii intr-un stat de drept. Justitia are acces la conturi, date civile, martori, prieteni, arhive, documente personale.

Prizonierii capturati in Pakistan sau arestati intr-un cartier musulman din Bruxelles nu au acte sau au prea multe identitati, nu vorbesc sau nu vor sa vorbeasca limba, nu sint integrati nicaieri si in nimic. In fata acestui tip extraterestru de acuzat, buna justitie traditionala nu poate face nimic. E imposibil de crezut ca onor Consiliul Europei nu cunoaste acest lucru.

E imposibil de banuit ca Human Rights Watch, care e o enorma condica a vietii fara de lege din statele arabe, nu stie cum stau lucrurile. Ingrijorarea lor dogmatica nu vine din nestiinta, ci din ostilitatea fata de ce e, sub Presedintele Bush, politica americana.

In aceasta viziune, Romania si Polonia sint, pur si simplu, enclave americane in Uniunea Europeana, teritorii scapate de sub control si tinta represaliilor deghizate in ingrijorare. Acesta e adevaratul secret. Si cel mai vinovat.