O noua saptamana de cresteri la bursa, in care majoritatea actiunilor lichide au avut o sustinere foarte buna la cumparare, ce le-a propulsat la noi maxime. Segmentul financiar a fost cap de afis, aici evolutiile cursurilor au fost nesperat de bune si lichiditatea de asemenea.

E posibil ca ultimele modificari privind regimul fiscal al castigurilor din capital sa motiveze aceste cresteri, la care se adauga privatizarea Bancii Comerciale Romane, in cazul SIF-urilor. Cei ce au pariat pe actiuni SIF sau pe actiuni emise de banci au avut de castigat intre 8% si 14%.

Valoarea totala de tranzactionare a crescut la 276,76 milioane RON (89 milioane USD sau 75,6 milioane EUR), cu o medie zilnica de 55,3 milioane RON. Capitalizarea pietei a crescut cu 4,7%, la inchiderea sedintei de vineri ridicandu-se la 54,3 miliarde RON (17,4 miliarde USD sau 14,8 miliarde EUR).

Cu exceptia sedintei de miercuri 23 noiembrie, care a fost una de scadere, indicii bursieri au crescut in fiecare zi, BET-FI cu 3% de la o zi la alta si ceilalti doi indici cu mai mult de 1%. Astfel, BET-FI a acumulat o crestere de 11,6% si, alaturi de BET, a stabilit vineri un nou maxim istoric.

Fata de ultima zi de tranzactionare din 2004, indicele BET-FI inregistreaza o crestere de 160%, repetand in acest fel performantele foarte bune din ultimii doi ani.

Este evident ca cele mai tranzactionate actiuni au fost SIF-urile, dintre care se detaseaza SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj total de 40,55 milioane RON. Cel mai mult a crescut cursul titlurilor SIF Muntenia (SIF4), cu 13,7% la 1,5800 RON/actiune, iar cel mai putin SIF Transilvania (SIF3), cu 10,2% la 2,0600 RON/actiune.

La un pret ipotetic de 3,4 miliarde euro pentru pachetul pus in vanzare la BCR, cel mai bine este acoperit SIF Transilvania (SIF3) si SIF Moldova (SIF2), valoarea pachetelor detinute de acestea raportata la numarul de actiuni acoperind in proportie de 99% cursurile lor din piata.

Pretul oferit pentru pachetul de 62% din BCR, precum si oferta tehnica a celor doua institutii bancare ramase in cursa sunt factori importanti pentru evolutia viitoare a titlurilor SIF, iar evolutiile din ultimele zile arata ca investitorii au asteptari optimiste in aceasta privinta.

Nici actiunile bancare nu au fost lasate deoparte, existand un val de cumparari si aici. Fara oscilatii puternice, preturile cresteau de la o zi la alta pe o piata dominata de ordine de cumparare.

Au ajuns, asadar, actiunile emise de Banca Transilvania (TLV) sa inchida vineri la cursul de 1,3100 RON/actiune, maximul saptamanii, unde inregistreaza o crestere de 9,2%.

In conditii de lichiditate mai mica, actiunile BRD – Groupe Societe Generale (BRD) au crescut cu 8,2% fata de saptamana anterioara, la 14,5000 RON/actiune.

Considerate mai slab evaluate decat BRD, sub aspectul rezultatelor financiare si a activului net, titlurile TLV beneficiaza insa de o lichiditate mai buna in piata si, in plus, de o structura mai buna a actionariatului bancii emitente.

In ceea ce priveste segmentul petrolier nu am asistat la acelasi evolutii in saptamana 21-25 noiembrie.

In cazul Petrom Bucuresti (SNP) nu a existat acelasi apetit la cumparare, cu toate ca societatea a raportat rezultate foarte bune pentru primele noua luni ale acestui an, un profit net de 1,4 miliarde RON, de mai mult de doua ori mai mare fata de primul semestru.

Cursul a crescut la 0,4400 RON/actiune, unde inregistreaza o apreciere saptamanala de 3,5%. Nu la fel a evoluat Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), unde a existat in piata o dominatie a vanzatorilor, fiind preferate iesirile din piata acestor actiuni.

Astfel, cursul a scazut la 0,1070 RON/actiune, cu 5,3% mai jos decat in saptamana anterioara.

In topul cresterilor si scaderilor si-au facut aparitia actiuni cu lichiditate buna, spre deosebire de alte perioade in care aici vedeam doar actiuni tranzactionate sporadic.

Prima face parte tot din aceasta categorie, Energopetrol Campina (ENP) fiind tranzactionata doar in 3 sedinte, cu volume foarte mici, ce au permis cresterea cursului pana la 2,5000 RON/actiune (+25%).

Insa nu putem sa nu remarcam prezenta titlurilor SIF Muntenia (SIF4) si SIF Banat-Crisana (SIF1) in clasament, in urma evolutiilor excelente din sectorul financiar.

La scaderi se pot observa oscilatii mai mici, fapt caracteristic perioadelor cu tendinta pozitiva. De asemenea, avem si aici un titlu cu lichiditate ridicata, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), mai sus mentionat. In rest sunt cunoscutele cazuri de scaderi favorizate de lichiditatea redusa in piata.

O alta observatie este faptul ca, in randul cazurilor de cresteri semnificative, mai mari de 5%, regasim mai multe actiuni lichide, in timp ce in partea scaderilor avem un singur titlu, RRC.

Daca punem alaturi lichiditatea mai mare din saptamana analizata, avem imaginea unui trend sustinut de crestere, sustinut de volume bune de tranzactionare.