Jucatorii de pe piata de energie vor intra, peste cateva zile, intr-un regim reglementat mult mai clar, dar mai ales mult mai transparent.

"Baietii destepti" la care facea referire presedintele Traian Basescu nu vor mai semna contracte preferentiale cu Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, la preturi scazute, pentru ca apoi sa revanda energia la tarife mult mai ridicate. Deocamdata, 41 de furnizori de energie, 23 de producatori si aproape 200 de consumatori eligibili joaca sub arbitrajul OPCOM.

Liberalizarea pietei de energie a devansat, in acest an, procentul planificat de 53%, ridicandu-se la 83%, iar din 2006 gradul de deschidere a pietei va ajunge la 100%. Ceea ce speculatorii asteptau cu sufletul la gura s-a realizat practic, numai ca nu asa cum voiau ei.

Exporturile de energie ieftina de pana acum puteau fi urmate dupa liberalizarea completa de vanzari de energie si pe piata interna la preturi „dirijate" de cativa jucatori stapani pe felie, acei baieti isteti despre care vorbea Traian Basescu.

Chiar daca mai exista inca portite de scapare, un lucru este cert: incepand cu 1 decembrie 2005, furnizorii de electricitate detinuti de stat vor utiliza sistemul de vanzare pus la cale de catre operatorul pietei de energie electrica OPCOM, sistem care, in cateva luni, va deveni bursa de electricitate din Romania, iar in perspectiva chiar o bursa regionala.

"Participarea la aceasta piata este o recomandare, dar daca vine de la ministru ea devine obligatorie pentru sectorul de stat", a declarat ministrul economiei Codrut Seres. Daca-i ordin, cu placere, completam noi, iar companiile aflate in proprietatea statului nu au decat sa se conformeze.

Ce se va intampla cu contractele semnate deja si care au o perioada de valabilitate mai mare de un an ramane de vazut. Oricum, principalul producator de energie ieftina din Romania, compania Hidroelectrica, a inceput sa-si revizuiasca deja contractele bilaterale.

Dupa model englezesc

Compania OPCOM a fost infiintata din anul 2000, dupa ce fostul RENEL pierdea monopolul energiei electrice si responsabilitatea pentru livrarea ei, iar gradul de deschidere a pietei catre concurenta a fost stabilit la 15%.

Activitatile de productie, transport si distributie au fost descentralizate, rolul OPCOM fiind acela de administrator al pietei de energie ce urma sa se nasca. Modelul dupa care s-a inspirat noua organizare a domeniului a fost cel englezesc, la vremea respectiva aceasta piata fiind cea mai functionala din Europa.

O buna bucata de vreme, in calitatea sa de administrator al pietei de energie, OPCOM si-a concentrat activitatea pe segmentul de coordonare privind prognoza consumului de energie electrica, stabilirea pretului marginal de sistem si administrarea tranzactiilor comerciale.

La sfarsitul anului 2002 erau deja inregistrati la OPCOM 75 de participanti la piata, din care 18 erau producatori, 27 furnizori, iar 20 consumatori eligibili. Acestora li se adaugau un operator de sistem, unul de transport si alti opt de distributie.

Cu toate acestea, pe parcursul anului respectiv, contractele incheiate pe piata concurentiala detineau o pondere neinsemnata in comparatie cu piata reglementata. In anul urmator a fost adoptata Legea energiei electrice, iar gradul de deschidere a pietei catre concurenta a fost majorat la 40%.

In paralel, restructurarea Termoelectrica a facut ca numarul participantilor la piata sa se ridice la 44 de producatori licentiati, 56 de furnizori (din care doar 17 au fost activi) si 54 de consumatori eligibili (din care doar 22 au fost activi).

Numarul contractelor pe piata angro a crescut cu 32%, iar valoarea tranzactiilor cu energie electrica administrate de OPCOM s-a ridicat la 64.655 miliarde lei.

Cititi articolul integral in Saptamana Financiara