Circa 10.000 de participanti din 180 de tari s-au reunit, incepand de ieri, la Montreal, in Canada, pentru a discuta pentru prima data oficial, in cadrul ONU, despre o posibila intarire a cooperarii in lupta impotriva schimbarilor climatice, aceasta fiind considerata cea mai importanta reuniune pe teme climatice de dupa ratificarea Protocolului de la Kyoto, in 1997.

Participantii la conferinta urmeaza sa decida daca angajamentele asumate in cadrul acestui protocol trebuie innoite intr-o forma sau alta si eventual extinse la alte tari. Angajamentele intra in vigoare in luna februarie si se refera la reducerea drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2012, fiind limitate insa la statele industrializate.

Europenii si canadienii considera indispensabila incheierea unui nou acord international privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, or, negocierea unui asemenea acord va dura mai multi ani, ceea ce face necesar ca reuniunea de la Montreal sa recunoasca macar necesitatea unui nou tratat.

Citeste articolul complet in Evenimentul zilei