Concernul rus Gazprom a anuntat marti ca, din 2006, va majora tarifele la gazele naturale livrate in tarile din cadrul Comunitatii Statelor Independente (CSI) si tarile baltice.

Pentru Republica Moldova, pretul gazelor naturale livrate de gigantul rus se va dubla, de la pretul actual de 80 dolari la 150-160 dolari, informeaza agentia de stiri Basa-Press.

Potrivit agentiei de stiri Basa-Press, care citeaza presa rusa, vicepresedintele Gazprom, Alexandr Reazanov a declarat marti ca aceasta decizie este una economica si nu politica.

Pretul anuntat pentru Republica Moldova va fi, alaturi de Ucraina, cel mai mare printre tarile CSI si Baltice.

Reazanov a afirmat ca pentru tarile Baltice, pretul va fi majorat de la 80-95 USD la 120-125 USD, pentru Georgia si Armenia pretul va creste pana la 110 USD, in cazul Republicii Moldova va fi aplicat un pret de 150-160 USD, iar pentru Ucraina - 160 USD pentru o mie metri cubi de gaze naturale, informeaza Basa-Press.

"Pretul mic la gaze reduce profitul Gazprom si scade veniturile la bugetul de stat al Rusiei", a mai precizat vicepresedintele monopolistului rus, mentionand ca Gazprom este gata sa revada si tarifele la tranzitul gazelor pe teritoriul CSI, informeaza agentia de stiri din Republica Moldova.

Reazanov a mai atentionat ca problema privind tariful facilitar la tranzitul de gaze nu trebuie sa fie legata de chestiunea tarifului la gazele livrate in CSI.

"Deja astazi tariful la tranzit pe teritoriul Ucrainei constituie 1 USD pentru o mie metri cubi la un kilometru. In Moldova acest tarif constituie 2,5 USD, in timp ce in Germania tranzitul costa 1 euro, iar in Austria - 2 euro", a adaugat vicepresedintele Gazprom, citat de Basa-Press.

Potrivit agentiei de stiri Noutati-Moldova, Ministerul Industriei si Infrastructurii al Republicii Moldova s-a abtinut de a oferi alte date in legatura cu aceasta anuntata majorare a preturilor la gazele naturale a companiei ruse.

Interlocutorii contactati de agentia Noutati-Moldova au declarat ca in prezent se sustin negocieri cu partea rusa privind noile preturi la gaze naturale. Se presupune ca ele se vor finaliza in primele zile ale lui decembrie.

De asemenea, SA "Moldova-Gaz", principalul furnizor si distribuitor de gaze naturale in Moldova, a evitat sa faca prea multe comentarii, precizand ca "Moldova-Gaz" presteaza doar servicii de tranzitare si realizare in RM a acestui tip de combustibil" si ca situatia de fata se afla in competenta Guvernului Moldovei, informeaza Noutati-Moldova.