Pe 12 decembrie, presedintele Basescu isi va prezenta bilantul. Niciodata n-a fost mai tentanta invitatia de a schimba canalul. In seara zilei de 12 decembrie, orice film va fi mai interesant. Bilantul lui Basescu e deja clar. In spatele vorbelor presedintelui se ascund faptele presedintelui, iar acestea nu au fund dublu.

Ce e remarcabil la acest om care nu mai tace odata din gura e capacitatea de a fi credibil. Nu victorios si nici infailibil. Credibil. Traian Basescu a fost ales ceva ce se numeste, in Constitutie, presedinte al Republicii, dar aceasta imprejurare oficiala e inselatoare. Basescu ocupa o functie mult mai veche.

Basescu e, nici mai mult, nici mai putin decit intruchiparea romanului istet, gura-mare, corijent la complicatii intelectuale si absolvent integral de scoala vietii practice. Basescu e „instalatorul roman" si, asa cum francezii se tem de „instalatorul polonez", sistemul oligarhic romanesc are motive sa fie deranjat de aparitia acestui soi de presedinte.

Nu cititi o comanda a Presedintiei. Intr-adevar, si Basescu poarta zgarda de scandaluri care atirna de gitul mai tuturor personajelor publice. Insa scanda-lurile lui Basescu nu au nimic monstruos. Ele sint mai degraba ispravi dictate de glande si nervi, nu conspiratii de stat sau atentate la buget. Udrea se plimba pe strada Mihaileanu pentru ca Basescu nu e un birocrat pustnic.

Adevarata masura a personajului-presedinte se gaseste la locul primului accident major de circulatie al oligarhiei, prin buzunarele statului. Basescu s-a lovit de Imperiul Patriciu si cine face constatarea corect trebuie sa noteze ca accidentul a avut loc din culpa presedintelui: Basescu a lovit, in folos public, Imperiul Patriciu.

Daca pretul pus pe capul lui Basescu de mai multe trusturi de presa e rezultatul acestei ciocniri, atunci lucrurile se limpezesc. Presa va gasi, la comanda PSD, dovezi ca Basescu e evreu tatar, botezat si platit de Ordinul Templieri, din banii lui Dan Brown. Va fi insa, la fel de limpede, ca Presedintele e, intr-adevar, un jucator anti-sistem, asa cum s-a prezentat de la inceput.

Nimic din caracterul sistemului politic romanesc nu s-a schimbat, totusi, in primele 12 luni de mandat ale lui Basescu. Poate ca sint doar primele 12 luni din 120 de mandate Basescu, dar asta nu promite o mutatie de moravuri. Exact ca in vremea cruciadei fara directie a CDR, alianta de guvernare e egala cu suma conflictelor ei. Liberalii lupta contra liberalilor.

PD functioneaza aproape exclusiv ca amenintare cu ruperea coalitei. In 15 ani, Romania a dat cu capul de toate variantele si acestea au fost numai doua: fie partidul-stat PSD, fie intrigile aduse la putere de aliantele anti-PSD. La un loc: o extraordinara lipsa de solutie. Problema acestei boli de comportament nu e soarta unui partid, ci capacitatea redusa a romanilor de a se guverna.

Ea a fabricat, mereu, grupuri mici, la drept vorbind ilegale, si le-a pus in conflict. Individualismul antipublic, fie el de partid, financiar sau securist, a facut legea. Aici, bilantul presedintelui e parte a problemei.

Basescu insusi e un solist, probabil cel mai stralucit, dar solist. In jurul lui prospera aliante ostile, la dispozitia lui nu sta nici un aliat. Capacitatea lui de a lovi Imperii nu trebuie subestimata, dar predilectia pentru actiunea solitara va ingrosa o concluzie deja raspindita: politica nu face pasi inainte, ci e doar o schema de repetat situatii favorabile unui grup restrins.

Caci politicienii care se injunghie acum nu se tem. Ei conteaza pe reluarea jocului, in alta formula, dupa urmatorul rind de alegeri. Nici o sanctiune nu ameninta cu adevarat ciclul istoric „azi PSD, miine adversarii lui". Presedintele Basescu nu a facut, inca, pasul spre actiune conjugata. El are dreptate cind spune „am un singur aliat - electoratul". Dar acest aliat e un prieten de avarie, iar constructiile mari se fac in echipa.

Traian Basescu e, in mod fundamental, diferenta. El a pus capat birocratiei subdezvoltate a lui Iliescu si a scos de pe afis idealismul gol al lui Constantinescu. Mugur Ciuvica si Emil Constantinescu pot pune pe piata toate pozele lui Basescu prescolar si tot nu vor recupera handicapul. Insa presedintele trebuie sa isi fructifice propriul curaj, intr-o opera de sistem. Atunci, bilantul instalatorului va fi complet, iar reparatia va fi definitiva.