In emisiunea 'Romania la Raport' realizata de Andreea Pora la Radio Mix, consilierul pe probleme juridice a lui Traian Basescu, Renate Weber, a declarat ca, in situatia in care, Legea referendumului va fi respinsa de Parlament, ea va fi trimisa la Curtea Constitutionala.

Renate Weber apreciaza ca aceasta lege este neconstitutionala pentru ca "isi permite sa adauge care sunt teme de interes national", acest lucru fiind un atribut al presedintelui tarii. Ea a explicat care este procedura de declansare a referendumului, "lucru pe care nu l-a mai facut nici un presedinte pana acum".

Consilierul a spus ca Traian Basescu nu are de gand sa oculteze Parlamentul in aceasta problema, pentru ca acesta are numai rol consultativ.

"Presedintele se duce in Parlament, explica Parlamentului de ce o tema i se pare de interes national. In Parlament, explica de ce anume vrea sa faca un referendum pe o anume tema. E adevarat, Parlamentul nu poate sa-l opreasca. Este un aviz consultativ al parlamentului", a afirmat Renate Weber.

Consilierul presidential sustine ca numai in acest an a trimis la Curtea Constitutionala cinci legi si de fiecare data a avut castig de cauza. "Retrimiterea legilor in Parlament a devenit o constanta a activitatii Presedintiei", a spus consilierul.

"Cred ca noi am trimis anul acesta mai multe decat a trimis presedintele Iliescu in tot mandatul. De fiecare data, Parlamentul a spus da, ati avut dreptate. Cred ca numarul lor a urcat deja la 17-18, il vad usor spre 20 in urmatoarele zile", a afirmat Renate Weber.

Ea a refuzat sa spuna despre ce legi este vorba inainte ca presedintele Traian Basescu sa se pronunte.

Renate Weber: Presedintele are imunitate deplina

Consilierul presidential Renate Weber ii da dreptate procurorului Daniel Morar cu privire la imunitatea presedintelui tarii. In emisiunea Romania la Raport, ea a spus ca presedintele Traian Basescu nu poate fi anchetat in nici o cauza civila, penala sau pregatitoare.

"Presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Din cauza aceasta nu poti sa faci acte nici pregatitoare, nici acte de urmarire penala", a afirmat Renate Weber.

Ea a spus ca "chemarea presedintelui la audieri ar insemna o hartuire" si de aceea nici Constitutia nu da dreptul nici unei persoane sau institutii sa-l reclame pe presedinte. Renate Weber a afirmat ca, si in cazul in care presedintele tarii semneaza un decret care creaza eventuale prejudicii, el nu poate fi tras la raspundere, in schimb, primul ministru raspunde pentru ceea ce contrasemneaza.

Procurorii "s-au spalat pe maini" in dosarul Flota

Judecatorii Inaltei Curtii de Casatie si Justitie n-au luat o decizie corecta in dosarul Flota. Consilierul presidential Renate Weber a afirmat ca se astepta ca "oamenii aceia sa aiba corectitudinea de a lua o decizie".

Ea afirma ca judecatorii au preferat sa invoce imunitatea presedintelui si sa nu le mai judece nici cele 80 de persoane implicate in acest caz. Renate Weber sustine ca se astepta "disjungerea in raport cu ceilalti" a presedintelui, care putea fi anchetat dupa terminarea mandatului.

"Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie au ales formula aceea a spalarii pe maini. Au retrimis dosarul la Parchet fara sa se pronunte sub nici o forma la chestiunea imunitatii, desi eu am inteles ca ea fusese la un moment dat ridicata de procuror in instanta, n-a ridicat-o avocatul domnului Traian Basescu", a afirmat Renate Weber.

Ea sustine ca presedintele Traian Basescu nu a vrut sa invoce imunitatea, asteptand sa vada ce spune Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorii care au instrumentat dosarul Stenogramelor ar trebui sanctionati

In emisiunea Romania la Raport, Renate Weber a afirmat ca ar fi correct ca CSM sa "ia masuri disciplinare" fata de procurorii care au instrumentat dosarul stenogramelor. Ea spune ca in cele mai multe situatii procurorii sunt vinovati daca juddecatorii decide eliberarea sau achitarea unei persoane.

"M-am saturat sa vad dosare care au fost facute de procurori de-a lungul timpului cu mari greseli si dupa aceea judecatorii n-au avut altceva de facut decat fie sa-I puna in libertate, fie sa dea achitari. Daca sunt erori, daca au fost neglijente ele sunt atat de grave incat macar niste masuri disciplinare cu privire la acei procurori, CSM ar putea sa aiba in vedere", a afirmat Renate Weber.