Ministerul Integrarii Europene si Primaria Municipiului Bucuresti prin ArcuB – Centrul de Proiecte Culturale, va organiza, pe data de 1 Decembrie 2005, evenimentul "Europa la noi acasa", dedicat Zilei Nationale a Romaniei, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Integrarii Europene.

Evenimentul, care va avea loc in Piata Universitatii, in fata Teatrului National, va avea ca invitati pe Traian Basescu, presedintele Romaniei, Anca Daniela Boagiu, ministrul integrarii europene, Adriean Videanu, primarul general al capitalei, Mioara Mantale, prefectul capitalei, si ambasadorii acreditati in Romania.

Programul artistic al acestei zile (14.00 - 23.00) va incepe cu ansambluri folclorice ale minoritatilor din Romania, iar de la 17.30 va avea loc defilarea Garzii de Onoare a Regimentului 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul" (dinspre Bulevardul Magheru catre Troita de la Universitate), intrare urmata de arborarea drapelului pe fatada teatrului si intonarea imnului de catre Muzica Reprezentativa a Armatei.

La orele 18.05, primarul capitalei va aprinde luminile pentru Sarbatorile de Iarna pe bulevardul Magheru.

Printre cei care vor sustine programul artistic se numara: Corul Accoustic, Ansamblul "Cununa Carpatilor", Cornelia si Lupu Rednic, Ansamblul „Burnasul", Orchestra de Muzica Populara "Lautarii" impreuna cu Nicolae Botgros din Chisinau care vor acompania artistii Mioara Velicu, Florica Zaha, Gheorghe Turda, Andreea Voica, Nicolae Sabau, Mariana Ionescu Capitanescu, Radu Ille.

De asemenea, incepand cu orele 11.00 pana la finalul spectacolului, pe platoul din fata Teatrului National vor fi instalate doua pavilioane in care vor fi expuse materiale de promovare a tarilor membre si candidate la Uniunea Europeana, precum si ale Ministerului Integrarii Europene –se vor transmite informatii europene, pe intelesul populatiei.

Totodata, va exista si o expozitie cu vanzare de mancaruri specifice tarilor din Uniunea Europeana. In cel de-al doilea pavilion, vor fi expuse uniforme si steaguri din istoria armatei romane si va fi amplasat un centru de informare-recrutare.

In comunicat se mai precizeaza ca, la organizarea acestui eveniment circulatia rutiera va fi deviata pe ambele sensuri de la Universitate pana la intersectia Bulevardului Nicolae Balcescu cu strada Dem.I. Dobrescu si de pe strada Batistei de la Bulevardul Nicolae Balcescu pana la strada Tudor Arghezi intre orele 17.00 - 17.45.