Romanii vor putea contribui la fondurile private de pensii abia din vara anului viitor. Proiectul de lege privind pensiile optionale a ajuns pe masa comisiilor parlamentare, iar autoritatile estimeaza ca actul normativ va intra in vigoare anul viitor.

Pensiile optionale ar fi trebuit sa intre in vigoare de mai bine de un an. Insa vechea lege, care acum este suspendata, ingradea accesul participantilor in sistem, drept care companiile de asigurari erau hotarate sa nu intre pe aceasta piata.

„Sunt neclaritati si in actualul proiect de lege al pensiilor optionale, insa toate societatile sunt hotarate si pregatite sa depuna cereri de autorizare pentru a intra in sistem", a spus seful Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania, Tudor Moldovan, la un seminar organizat de Bilant.

Lucrurile sunt mai complicate insa atunci cand vine vorba de cel de-al doilea pilon al sistemului de pensii private, respectiv cel cu componenta obligatorie. Legea pensiilor private, data grabnic de fosta guvernare, nu a functionat niciodata.

Fostul ministru de finante, Mihai Tanasescu, recunoaste ca actualul proiect de lege, care va fi gata in doua saptamani, este mai bun decat ceea ce a votat guvernul PSD.

Articol integral in EVZ